OSN: Čtvrt milionu jemenských dětí hrozí smrt hladem

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
17. 7. 2012 10:30
Podvýživou trpí celkem milion dětí, uvádí zpráva
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Saná - Milion jemenských dětí trpí podvýživou a 250 tisícům z nich hrozí smrt hladem. Vyplývá to z čerstvé zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF).

"Téměř 60 procent jemenských dětí ve věku do pěti let trpí chronickou podvýživou. Jemen se v tomto ukazateli stal po Afghánistánu druhou zemí na světě," sdělil Gert Kapelari z UNICEF.

Jemen tak podle něj čeká v budoucnu mnoho problémů. "Čtvrt milionu dětí v Jemenu hrozí smrt hladem nebo doživotní následky, jestliže na situaci okamžitě nezareagujeme," řekl.

Jemen s 24 miliony obyvatel je podle humanitárních organizací na pokraji humanitární katastrofy. Chudobou tam trpí vůbec největší část populace na světě. Joy Singhalová z humanitární organizace Oxfam řekla, že deset milionů Jemenců, tedy 44 procent obyvatelstva, hladoví. V Revoluční nemocnici v Saná lze prý spatřit na kost vyhublé děti.

Singhalová upozornila na vzrůstající nezaměstnanost a inflaci jako na hlavní příčiny toho, že si stále méně Jemenců může dovolit nakoupit jídlo. Jemen dováží až 90 procent základních potravin, jako je mouka a cukr.

Na zvyšující se chudobě má podíl také politický konflikt, jenž z domovů vyhnal mnoho Jemenců, kteří jsou nyní živi jedině z potravinových dávek. Světový program pro výživu už v březnu konstatoval, že počet osob, které v Jemenu potřebují potravinovou pomoc, se od roku 2009 zdvojnásobil. Evropská unie nedávno ohlásila, že na humanitární pomoc Jemenu vyčlenila dalších pět milionů eur (127 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy