Válka v Sýrii ničí slavný křižácký hrad z 12. století

Martin Novák Martin Novák
10. 7. 2012 13:10
Krak des Chevaliers zasáhla armáda dělostřeleckou palbou na pozice povstalců
Foto: Reuters

Damašek - Občanská válka v Sýrii si už vyžádala přes šestnáct tisíc životů a zničené části měst, které vojáci věrní prezidentu Bašáru Asadovi bombardují a ostřelují kvůli přítomnosti bojovníků opoziční Svobodné syrské armády.

Boje se nevyhnuly ani jedné z nejvýznamnějších historických památek Sýrie. Masivnímu křižáckému hradu Krak des Chevaliers, tyčícímu se na kopci pětašedesát kilometrů od města Homs, které je centrem ozbrojeného odporu proti Asadovi.

Krak des Chevaliers je jedinečnou středověkou památkou. Pochází z 12. století a je to vůbec nejzachovalejší pevnost, která zde po křižácích zůstala. Dochovala se z části v původním stavu.

Válkou to ale vše může vzít za své. V oblasti operují rebelové ze Svobodné syrské armády a hrad používají jako svoji základnu. Asadovi vojáci ostřelují vesnice v podhradí a také samotnou pevnost.

Podle svědků jsou ve zdech vidět stopy po střelbě, v okolí hradu jsou krátery, vyhloubené dělostřeleckými granáty.
Pevnost, zapsaná na seznamu chráněných památek UNESCO, je v ohrožení.

Reportér agentury AFP se na místo před několika dny dostal a popsal, že rebelové jsou odhodláni Krak des Chevaliers udržet za každou cenu jako strategicky důležitou pozici, ze které mají přehled o dalekém okolí.

"Budeme bojovat do posledního muže. Bašár Asad terorizuje lidi, aby se postavili proti nám. Ale jeho režim už se blíží ke svému konci," řekl reportérovi Nádir Asad, velitel místní jednotky Svobodné syrské armády.

Krak des Chevaliers mohl ve dvanáctém století pojmout až čtyři tisíce obránců a odolal i zteči vedené legendárním muslimským vojevůdcem a dobyvatelem Jeruzaléma Saladinem.

Pevnost padla do rukou muslimů až v roce 1271 jako jeden z posledních křižáckých záchytných bodů u východního pobřeží Středozemního moře.

Hrad patřil k nejnavštěvovanějším památkám Sýrie, vybíralo se tady vstupné. Než začala válka loni na jaře.

Situace kolem Krak des Chevaliers je nepřehledná, protože jde o smíšenou oblast. Jsou tu vesnice, kde žijí sunnitští muslimové podporující opozici, stejně tak jako alávitské vesnice, jejichž obyvatelé zase stojí za Asadovým režimem.

(Více o pozadí syrského konfliktu si přečtete v následující grafice).

Asadova armáda má k dispozici tanky, děla, helikoptéry a letadla, ale oslabují ji četné dezerce. Rebelové nyní ovládají už velké části severní a východní Sýrie, bojuje se i na předměstích Damašku.

Prezident odmítá výzvy opozice k odstoupení, stále má diplomatickou i vojenskou podporu Ruska a Íránu. Moskva však v pondělí oznámila, že pozastavuje vývoz zbraní do Sýrie a ruský prezident Vladimir Putin vyzval režim a opozici k politické dohodě.

 

Právě se děje

Další zprávy