Egypt má prezidenta: Mursího z Muslimského bratrstva

Zahraničí Zahraničí
24. 6. 2012 22:23
Vojenská vláda již vítězství opozičního kandidáta uznala
Mursí přislíbil již před volbami, že dodrží všechny dohody se zahraničím, včetně těch podepsaných s Izraelem.
Mursí přislíbil již před volbami, že dodrží všechny dohody se zahraničím, včetně těch podepsaných s Izraelem. | Foto: Reuters

Káhira - Egyptské prezidentské volby vyhrál kandidát Muslimského bratrstva Muhammad Mursí. Podpořilo jej 51,7 procenta Egypťanů, kteří se minulou neděli dostavili k volebním urnám.

Ve funkci tak nahradí dlouholetého držitele nejvyššího úřadu Husního Mubaraka. Ten byl před šestnácti měsíci svržen, letos v souvislosti se zásadní odpovědností na masakrech, jichž se dopustila během protestů proti jeho vládě armáda, odsouzen na doživotí a nyní leží po několika infarktech na nemocničním lůžku v komatu.

Šéf volební komise Farúk Sultán si s ohlášením výsledků druhého kola voleb dal na čas. Nejdříve přednesl asi hodinu trvající proslov a teprve pak oznámil jméno vítěze. Volební účast byla přitom dost slabá, dosáhla pouhých jedenapadesáti procent.

Mursího označila za vítěze voleb již minulý týden nezávislá občanská komise na základě předběžného volebního průzkumu. Jeho vítězství již uznala i dočasná vojenská vláda, za kterou kandidoval generál letectva na odpočinku, bývalý premiér Ahmed Šafík.

Armáda však tento měsíc zvláštním dekretem notně omezila prezidentské pravomoci, a Mursí tak bude při přípravě dlouho ohlášené "demokratické ústavy" nucen spolupracovat s vojáky.

Prezident, který již není vrchním velitelem ozbrojených sil země, tak kupříkladu nebude moci rozhodovat o jmenování generálů, armádním rozpočtu ani o případném nasazení vojáků "v rámci egyptských hranic", tedy i proti demonstrantům.

"Mursí povede rozhořčený národ, rozdělený těžkými vnitřními spory," citovala agentura Reuters Elijaha Zarvána z Evropské rady pro mezinárodní vztahy. "Bude muset přitom dát pozor, aby z něj armáda, která v zemi nadále povládne, snadno neudělala obětního beránka."

Dohody s Izraelem dodržíme

Na náměstí Tahrír, centrum protestů proti Mubarakovi, v neděli odpoledne vyrazily s výkřiky "Alláhu akbár (Bůh je veliký)!" tisíce lidí, aby oslavily vítězství kandidáta Muslimského bratrstva.

Obavy, že by po oznámení triumfu mohly v zemi vypuknout nepokoje, se však v neděli nepotvrdily.

Jeho předchůdce Mubarak, odsouzený na doživotí, stále leží v komatu.
Jeho předchůdce Mubarak, odsouzený na doživotí, stále leží v komatu. | Foto: Reuters

Muslimské bratrstvo vyhrálo i letošní volby parlamentní. Tento měsíc ale Ústavní soud oznámil, že třetina poslanců byla zvolena v rozporu se zákonem, protože řada z nich byla zapsána na stranických kandidátkách, a nemůže být proto označena za "nezávislé". Egypt proto čekají opakované volby.

V uplynulých dnech demonstrovaly v centru Káhiry na podporu svého kandidáta také desetitisíce Šafíkových stoupenců. Generál totiž platí za Mubarakova muže.

Šedesátiletý Mursí, civilním povoláním inženýr, studoval v USA a za předchozího režimu byl vězněn.

Ještě před volbami přislíbil, že do příští civilní vlády pozve také zástupce egyptských koptů, křesťanské menšiny, a dodrží všechny smlouvy se zahraničím podepsané za Mubarakovy éry včetně dohod z Camp Davidu, na jejichž základě jeho země uzavřela mír s Izraelem.

 

Právě se děje

Další zprávy