Protest před závodem formulí v Bahrajnu má první oběť

ČTK ČTK
21. 4. 2012 19:25
Kvůli závodu F1 byla v bahrajnské metropoli zavedena mimořádná bezpečnostní opatření
Foto: Reuters

Manáma - Vpředvečer závodu mistrovství věta F1 vyšly v Bahrajnu znovu do ulic tisíce lidí, aby protestovaly proti vládě a využily mediální pozornosti vyvolané závody k prosazení svých požadavků. Příslušníci šíitské většiny žádají zavedení reforem a demokratizaci režimu ovládaného sunnitským královským rodem Chalífů.

Ve městě Diráz, tradičním ohnisku protivládních nepokojů, demonstrovalo asi 7000 lidí, proti nimž policie nasadila slzný plyn. Tvrdý policejní zásah hlásili očití svědkové i z předměstí hlavního města Manámy, kde policisté po demonstrantech stříleli gumovými projektily. Demonstranti odpověděli házením lahví se zápalnou směsí.

Protestujícím vadí, že se režim pořádáním prestižních automobilových závodů snaží vzbudit dojem stability. V Dirázu nesli demonstranti transparent, na němž byli piloti stájí formule 1 vyobrazeni v podobě policistů s obušky. Dnes na závodišti v Bahrajnu proběhla kvalifikace na hlavní závod, který se uskuteční v neděli.

V noci na sobotu při srážce s policisty při protirežimním protestu zemřel mladík Saláh Abbás Habíb, jehož smrt vyvolala novou vlnu protestů. Kvůli závodu formule 1 byla v bahrajnské metropoli zavedena mimořádná bezpečnostní opatření, ale protivládní skupiny svolaly další protesty i na dnešek.

Nepokoje začaly loni v době velkých protestů v severoafrických zemích. V Bahrajnu je motivem nespokojenosti vláda menšinových sunnitů, kteří údajně diskriminují většinové šíity. Při loňských násilnostech zemřelo dle oficiálních statistik 30 lidí, opozice hovoří o 50 až 60 mrtvých, k nimž nyní přibyl další.

Loňská Velká cena Bahrajnu byla kvůli nepokojům zrušena.

 

Právě se děje

Další zprávy