Začalo příměří, Homsem zní místo palby zpěv ptáků

Martin Novák Martin Novák
12. 4. 2012 14:50
Opozice nevěří, že prezident Asad vojáky stáhne. Ztratil by nad městy kontrolu
Zničené budovy v Homsu.
Zničené budovy v Homsu. | Foto: Reuters

Damašek - Syrská vláda slíbila, že od čtvrtka od šesti hodin ráno místního času armáda zastaví všechny operace a přestane útočit na města, kde je silná opozice vůči prezidentovi Bašáru Asadovi.

Syrské ministerstvo zahraničí to oficiálně sdělilo zvláštnímu vyslanci OSN pro Sýrii Kofimu Annanovi, který vyjednal příměří mezi Asadovými jednotkami a povstaleckou Svobodnou syrskou armádou (FSA).

V syrských městech skutečně zavládl po dlouhých týdnech klid. Opoziční aktivisté hlásí, že nejsou vidět žádné větší boje, někteří ale podotýkají, že je příliš brzy na to, aby se dal odhadnout záměr armády.

"Po týdnech neustálé střelby a výbuchů nás kupodivu ráno vzbudil zpěv ptáků," řekl televizi CNN jeden z obyvatel Homsu.

Kolem poledne prorežimní ozbrojené oddíly šabíha rozháněly střelbou demonstrace, které začaly v Aleppu a Dajr az-Zauru. Součástí Annanova plánu je, že režim umožní konání nenásilných demonstrací.

Mnisterstvo obrany zase oznámilo, že nálož, nastražená na silnici, zabila v Aleppu jednoho důstojníka a dalších čtyřidvacet vojáků zranila.

Tanky a obrněná vozidla nadále zůstávají ve městech, což je v rozporu se šestibodovým Annanovým plánem na příměří. Ten stanovil, že armáda se stáhne z měst.

Opozice nevěří, že Asad dohodu o příměří dodrží. Členové opozice tvrdí, že pokud se armáda stáhne z měst, vyjdou do ulic statisíce lidí protestovat proti režimu, což prezident nepřipustí.

"Šance, že režim dodrží příměří a sliby, je malá. To víme všichni," řekla mluvčí opoziční Syrské národní rady Basma Kodmaníová.
Opozice obviňuje režim, že zabíjí civilisty, ostřeluje obytné čtvrtě plné lidí a zadržené osoby ve vazbě brutálně mučí.

Od začátku povstání loni v březnu zemřelo už přes deset tisíc lidí, další desetitisíce jsou ve vězení nebo se o nich nic neví.
Více než 130 tisíc Syřanů uprchlo za hranice do Turecka, Jordánska a Libanonu.

Syrská armáda měla před začátkem konfliktu zhruba 280 tisíc vojáků. Opozice odhaduje, že přibližně 50 tisíc jich dezertovalo a část z nich se přidala ke Svobodné syrské armádě.

Ta je ale slabě vyzbrojená a při střetech s elitními jednotkami režimu - čtvrtou obrněnou divizí a prezidentskou gardou - může klást jen omezený odpor.

Asad se podle opozice může spolehnout asi na 60 tisíc vojáků, kteří mu jsou stoprocentně loajální. Většinou jde o příslušníky menšinové náboženské komunity alávitů, ke které patří i prezident.

Režim diplomaticky podporují Írán a Rusko, i když  Moskva v posledních dnech vyzvala Damašek, aby zastavil útoky a přijal Annanův plán.
 

 

Právě se děje

Další zprávy