Izrael miluje Írán, nahrál na web. Zamilovaly se tisíce

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 4. 2012 14:55
Na internetu běží zvláštní kampaň odpůrců násilného střetu Izraele a Íránu
Foto: israellovesiran.com

Tel Aviv - Zatímco izraelští politici hovoří o Íránu jako o největším nepříteli židovského státu, jehož snahu získat atomovou zbraň je třeba zastavit za každou cenu, stále více obyčejných Izraelců se připojuje k internetové iniciativě učitele z Tel Avivu nazvané Izrael miluje Írán.

Není to vtip. Už tisíce lidí (krom Izraelců i mnoho Židů z celého světa) se připojily a na webu Israelovesiran.com i prostřednictvím Youtube Íránce ujišťují, že jejich zemi nikdy bombardovat nebudou, protože k tomu nemají důvod.

Všechno odstartoval vzkaz v angličtině a arabštině, který na internet pověsil již zmiňovaný učitel Ronny Edry z Tel Avivu.

"Íránskému lidu, všem otcům, matkám, dětem, bratrům a sestrám. Aby se mezi námi mohla rozhořet válka, musíme se nenávidět. Já se vás ale nebojím, a není to tak, že bych vás nenáviděl. Ani vás neznám. Žádný Íránec mi nikdy neublížil. Nikdy jsem ani žádného nepotkal, pouze jednou v pařížském muzeu. Byl to sympaťák."

"Občas vidím v naší televizi nějakého Íránce hovořit o válce. Nevěřím, že reprezentuje vás všechny. Stejně tak, až uvidíte ve vaší televizi Izraelce hovořit o bombardování, buďte si jistí, že nemluví za nás všechny. Nejsem sice žádný oficiální představitel své země, jsem ale otec a učitel. Znám ulice svého města, mluvím se svými sousedy, rodinou, studenty i přáteli. Jménem všech těchto lidí - milujeme vás!"

"Nemáme v úmyslu vám jakkoliv ublížit. Naopak se chceme sejít, dát si kávu a popovídat si třeba o sportu. Vy, kdo to cítíte stejně, šiřte toto poselství, ať se dostane k íránskému lidu," vyzývá na závěr Edry.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A Izraelci poslechli. Od poloviny března, kdy kampaň odstartovala, neustále nabývá na síle a už si jí začala všímat média po celém světě.

Někdo by možná mohl namítnout, že je Ronny Edry naivní a jeho kampaň utopická, on ale pevně věří, že zbytečná není.

"Zpočátku se mě přátelé, kteří to viděli na Facebooku, ptali, jestli jsem se nezbláznil. Na Blízkém východě není úplně zvykem mluvit o lásce, zejména ne o lásce k Íráncům. Po několika hodinách mi ale začaly chodit zprávy. Lidé se ptali, zda mohou logo kampaně sdílet na svých profilech," vzpomíná v e-mailové korespondenci s redakcí Newyorkeru Ronny Edry.

Přidali se i dva lékaři pracující v jedné z londýnských nemocnic.
Přidali se i dva lékaři pracující v jedné z londýnských nemocnic. | Foto: israellovesiran.com

Netrvalo to navíc ani 48 hodin a Íránci odpověděli ve stejném duchu. Jako první se ozval čtyřiatřicetiletý íránský architekt, který se vzhledem k pochopitelným obavám o svou bezpečnost raději představil jen křestním jménem Madžíd.

Založil stejnou iniciativu, jen v opačném gardu - Iran loves Israel. Také k ní se přidávají stále další a další lidé, i když je to vzhledem k politickým poměrům v zemi riskantní.

"Zatímco naši politici si navzájem hrozí válkou a bombardováním, my, izraelský a íránský lid, už se bombardujeme. Mírem a láskou," vysvětluje Madžíd. Dobrá zpráva.

 

Právě se děje

Další zprávy