Vojáci v dobytém Homsu popravují lidi, tvrdí opozice

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 3. 2012 19:38
Do obléhané části Homsu konečně dorazila kolona Červeného kříže s humanitární pomocí
Odříznutá čtvrť Baba Amr.
Odříznutá čtvrť Baba Amr. | Foto: Reuters

Damašek/Homs - Do obléhané čtvrti Bábá Amr v syrském městě Homs dorazila delegace Červeného kříže a syrského Červeného půlměsíce se sedmi kamiony humanitární pomoci, kterou obyvatelé odříznuté části města zoufale potřebují.

Armáda ale konvoji zabránila konvoji ve vjezdu do čtvrti zabránila a zastavila ho. Oznámil to ze Ženevy Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

Opozice se domnívá, že vojáci chtějí odstranit důkazy o tom, že po čtvrtečním dobytí Bábá Amr desítky lidí zastřelili.

Zatímco syrským civilistům docházejí potraviny, Svobodné syrské armádě se nedostává zbraní. Exilová Syrská národní rada (SNR) proto vyzývá mezinárodní společenství, aby je povstalcům dodalo.

Krom toho SNR, hlavní politický orgán opozice, ve čtvrtek oznámila vytvoření "vojenského výboru", jehož prvním úkolem je vyzbrojovat rebely.

Tvrzení, že v zemi probíhá občanská válka, syrská exilová vláda odmítá. Vzbouřenci prý nechtějí válčit, jen chránit obyvatele před násilnickým režimem. Připravenost k vyzbrojování tamních vzbouřenců již podle agentury AFP vyjádřily Katar, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Západ se k dodávkám zbraní do Sýrie zatím příliš nemá, i když režim Bašára Asada častuje stále ostřejšími výroky. Nejvyšší představitelé států Evropské unie v pátek varovali Damašek, že se bude muset odpovídat za své "hrůzné" činy, kterých se dopouští při potlačování opozičních protestů.

Postoj nezměnila ani Moskva, která společně s Čínou blokuje rezoluce proti Sýrii v Radě bezpečnosti OSN.

Ruský premiér Vladimír Putin prohlásil, že v Sýrii zuří občanská válka a mezinárodní společenství by jí nemělo podporovat, ale donutit obě strany, aby zasedly k jednacímu stolu a uzavřely smír.

V Sýrii se mezitím dál bojuje. Syrské bezpečnostní složky násilím rozhánějí demonstrace svolané na podporu požadavku, aby SSA dostávala zbraně ze zahraničí. Ve městě Rastanu zabila minometná palba nejméně deset lidí, zranění jsou hlášeni i z Damašku a dalších měst.

 

Právě se děje

Další zprávy