Syrská armáda obsadila část Homsu, reportéři evakuováni

ČTK ČTK
2. 3. 2012 6:59
Po třítýdenním bombardování obsadila část města, z níž předtím vypudila povstalce
Homs.
Homs. | Foto: Reuters

Ženeva/Damašek - Syrské vládní jednotky ve čtvrtek po třítýdenním bombardování obsadily část města Homs, z níž předtím vypudily povstalce.

Z města byla do Libanonu evakuována zraněná francouzská novinářka Edith Bouvierová. Zatímco Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek v Ženevě odsoudila Sýrii za "rozsáhlé a systematické" násilí proti civilistům, syrská exilová opozice oznámila, že bude organizovat dodávky zbraní povstalcům a koordinovat jejich činnost.

Syrští povstalci při pokračující ofenzivě vládních sil opustili homskou čtvrť Bábá Amr. V místě zahynulo podle syrských opozičních zdrojů 17 lidí.

Opozice tvrdí, že příslušníci vládních oddílů se ve čtvrti pustili do razií v domech a do zatýkání. Armádní zdroje naopak prohlásily, že vojáci začali civilistům rozdávat potraviny a pátrali po zbývajících zahraničních novinářích, kteří ve čtvrti uvízli, včetně zraněné Francouzky Edith Bouvierové.

Reportérka Colvinová pohřbena

Ta byla podle sdělení své rodiny nakonec přece jen dopravena do Libanonu. S ní odcestoval do bezpečí podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho i nezraněný francouzský novinář William Daniels.

Vládní vojáci údajně ve městě Homs objevili těla zabitých západních novinářů a chtějí je předat zemím, z nichž mrtví pocházejí. Podle agentury AFP to oznámilo syrské ministerstvo zahraničí.

Jeho prohlášení bylo zveřejněno jen několik hodin poté, co se na internetu objevila videa zachycující údajný pohřeb Američanky Marie Colvinové a Francouze Rémiho Ochlika. Ti přišli o život minulý týden při bombardování homské čtvrti Bábá Amr, která byla hlavní baštou odpůrců Asadova režimu.

Úřad uvedl, že těla novinářů vojáci přepravili do Damašku. Po identifikaci těl chce Sýrie předat ostatky Francii a Spojeným státům.

OSN odsoudila násilí na civilistech

Rada bezpečnosti OSN - včetně stálých členů s právem veta, tedy i Ruska a Číny - ve čtvrtek odsoudila rychle se zhoršující humanitární situaci v Sýrii. Rada bezpečnosti žádá, aby Damašek umožnil přístup do země humanitární zástupkyni OSN.

Další orgán světové organizace, Rada OSN pro lidská práva, ve čtvrtek přijal nezávaznou rezoluci, která mimo jiné vyzývá, aby byl umožněn přístup humanitární pomoci do syrských oblastí postižených násilím.

Pro dokument hlasovalo 37 zemí včetně Česka. Tři státy se zdržely (Indie, Ekvádor a Filipíny), čtyři nehlasovaly a tři - Rusko, Čína a Kuba - byly proti. Syrští zástupci hlasování nebyli přítomni.

Rezoluce rovněž požaduje, aby Damašek umožnil přístup představitelům OSN, aby mohli posoudit potřeby lidí v Homsu a na dalších místech, kde se v Sýrii bojuje.

Vojenský výbor bude koordinovat ozbrojený odpor

Exilová Syrská národní rada (SNC) v Paříži oznámila, že vytvoří "vojenský výbor", který má nejen koordinovat ozbrojený odpor proti režimu prezidenta Bašára Asada, ale i zjišťovat zbrojní potřeby povstalců a zprostředkovat do správných rukou dodávky zbraní, které nabízí několik arabských zemí včetně Saúdské Arábie.

Západní státy v čele s USA se zatím k možnosti vyzbrojování syrských povstalců staví rezervovaně v obavě, že by se zbraně dostávaly i k islámským radikálům, potažmo k sympatizantům teroristické sítě Al-Káida.

Libanonský prezident Michel Sulajmán ve čtvrtek v Praze prohlásil, že pro Libanon není problém přijmout určitý počet uprchlíků ze Sýrie, protože ve většině případů jsou to lidé, kteří se prostě nastěhují ke svým příbuzným, kteří v Libanonu už stejně žijí, nebo ke svým bývalým sousedům.

 

Právě se děje

Další zprávy