Tajná zpráva z USA: Írán se o jaderné zbraně nepokouší

Zahraničí Zahraničí
24. 2. 2012 20:51
List LA Times se odvolává na přísně tajné dokumenty
Výzkumné středisko v Natanzu. I zde podle Západu roste hrozba.
Výzkumné středisko v Natanzu. I zde podle Západu roste hrozba. | Foto: Aktuálně.cz

* Írán se údajně přestal vývojem jaderných zbraní zabývat v roce 2003 * Podle nové zprávy MAAE naopak obohacování v poslední době urychlil

Washington - Případný preventivní úder na íránská jaderná zařízení údajně není na pořadu dne, ale v poslední době se o něm hovoří čím dál častěji.

Deník Los Angeles Times ovšem nyní přišel s překvapivou informací - americké tajné služby si podle něj nemyslí, že by Teherán v současnosti vyvíjel jadernou zbraň.

List se odvolává na přísně tajné dokumenty tajných služeb z roku 2007, které počátkem loňského roku kolovaly mezi zákonodárci. Z nich vyplývá, že Teherán přestal na jaderných hlavicích pracovat už v roce 2003.

Nejnovější zpráva všech 16 zpravodajských služeb naznačuje něco podobného: Írán sice pracuje na výzkumu, jenž může vést k vývoji jaderné zbraně, ale zatím se o ni nepokouší.

Země prozatím vyrábí málo obohacený uran a nic nenasvědčuje tomu, že by chtěla svůj postoj přehodnotit, cituje list z tajných materiálů.

MAAE: Írán zrychlil obohacování

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) naopak odhaduje, že Írán během posledních čtyř měsíců produkci takzvaného obohaceného uranu urychlil. Vyplývá to alespoň z její důvěrné zprávy, kterou citují tiskové agentury.

Podle AP dokument posiluje obavy, že Írán bude brzy schopen vyrobit atomovou bombu. Německo uvedlo, že je závěry nové zprávy silně znepokojeno.

Teherán kvůli svému kontroverznímu jadernému programu už roky čelí nátlaku Západu, který se obává zneužití jádra k výrobě zbraní.

Evropská unie dokonce nedávno rozhodla o ropných sankcích, režim prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda následně odpověděl zastavením dodávek "černého zlata" do některých zemí starého kontinentu.

V souvislosti s případným útokem se nejčastěji hovoří o Izraeli, společně s USA největším nepříteli islámského režimu. Ahmadínežád opakovaně vyzval ke srovnání Izraele s zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy