Americkou reportérku zabili v Sýrii. Prozradil ji mobil

Martin Novák Martin Novák
22. 2. 2012 16:17
Podle některých zdorjů syrská armáda věděla, kde je, z jejího mobilního telefonu
Marie Colvinová.
Marie Colvinová. | Foto: Reuters

Damašek - Při bombardování města Homs, obklíčeného a ostřelovaného syrskou armádou už skoro tři týdny, zemřeli dva zahraniční novináři.

Podle prvních zpráv se jedná o Američanku Marii Colvinovou, která pracovala pro britský nedělník Sunday Times, a o francouzského fotografa Remi Ochlika. Colvinová působila na Blízkém východě mnoho let, loni reportovala z libyjské Misuráty, ostřelované vojáky Muammara Kaddáfího.

Raketa je zasáhla ve chvíli, kdy utíkali z domu, na který předtím dopadly dělostřelecké granáty.

V oblasti pracovala pětapadesátiletá Colvinová už od poloviny osmdesátých let. "Prošla" například občanskou válkou v Libanonu, irácko-íránskou válkou i konfliktem v Čečensku. V roce 2001 přišla o jedno oko na Srí Lance.

Osmadvacetiletý Francouz Ochlik jako fotograf působil loni během arabských revolucí v Tunisku, Egyptě a Libyi. Pracoval na volné noze, za fotografii z bombardovaného libyjského Rás Lanúfu získal letos prestižní ocenění World Press Photo.

Na libanonském internetu se objevila informace, že syrská armáda věděla o místě, kde jsou, ze signálu mobilních telefonů žurnalistů a zřejmě na dům zaútočila záměrně. Syrský ministr informací Adnán Mahmúd prohlásil, že vláda o jejich přítomnosti v zemi nevěděla.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé vyzval syrskou vládu k okamžitému ukončení násilí v Homsu. Opozice se domnívá, že vládní jednotky chtějí s tanky a transportéry v nejbližších dnech zahájit pozemní ofenzívu proti čtvrti Baba Amr, kde se soustřeďuje nejvíce odpůrců režimu.

Ostřelovaný Homs.
Ostřelovaný Homs. | Foto: Reuters

Situace je tam podle tamních obyvatel katastrofální, armáda záměrně střílí i po rezervoárech vody na střechách domů, takže lidé mají málo jídla a vody.

Syrské jednotky, loajální prezidentu Bašáru Asadovi, ostřelují Homs, protože některé čtvrti města ovládá povstalecká Svobodná syrská armáda, tvořená hlavně armádními dezertéry.

Rebelové podle zpráv ze Sýrie ovládají část severní Sýrie a některá další území, demonstrace proti režimu se už odehrávají i v centru metropole Damašku.

Asad ale trvá na tom, že proti němu stojí islamisté a teroristé a hodlá povstání potlačit silou. Demonstrace ozbrojené síly rozhánějí střelbou ostrými náboji. Od března už zahynulo skoro osm tisíc lidí, tvrdí opozice.

Opoziční Syrská národní rada oznámila, že ačkoliv zpočátku byla proti zahraniční intervenci, nyní je to jediná možnost, jak zastavit násilí. Žádá zřízení humanitárního koridoru, kterým by bylo možné poslat pomoc Syřanům v oblastech ostřelovaných a odříznutých od okolního světa armádou.

"Stále více se kloníme k tomu, že intervence je jediným řešením. Máme před sebou dvě zla, ze kterých si musíme vybrat. Prvním je zásah ze zahraničí, druhým vleklá občanská válka," řekla v Paříži členka vedení Syrské národní rady Basma Kudmaníová.

Rada rovněž vyzvala Egypt, aby uzavřel Suezský průplav pro íránské a další lodě, které převážejí zbraně pro syrskou armádu.

NATO, Spojené státy i Francie prozatím vylučují ozbrojený zásah podobný operaci v Libyi, Washington ale podle amerických médií uvažuje o vyzbrojování syrských povstalců.

 

Právě se děje

Další zprávy