Němci platí "dějinný dluh", dodají Izraeli obří ponorky

Radim Klekner Radim Klekner
22. 2. 2012 5:40
Na financování projektu se podílejí němečtí daňoví poplatníci
Německo dodalo Izraeli již tři ponorky třídy Dolphin, teď jsou na řadě další tři.
Německo dodalo Izraeli již tři ponorky třídy Dolphin, teď jsou na řadě další tři. | Foto: Wikimedia commons - Shlomiliss

Kiel - Bezprostřední okolí mola u montážních hal loděnic Howaldtswerke-Deutsche Werft v kielském přístavu střeží pobřežní policie. Má k tomu zvláštní důvod.

Koncern Thyssen Krupp Marine Systems, jehož jsou Howaldtswerke součástí, dokončuje v Kielu první ze tří ponorek, které v příštích třech letech dodá Německo Izraeli.

Podle deníku Kieler Nachrichten se jedná o jeden z nejvíce utajovaných ponorkových projektů současnosti.

Vláda v Jeruzalémě, která vybudováním svého ponorkového loďstva pověřila Spolkovou republiku v devadesátých letech, se snaží za každou cenu zabránit, aby na veřejnost pronikla jakákoli informace o 68 metrů dlouhém podmořském plavidle schopném nést atomové zbraně.

Ponorka, která je teď k vidění na kielském molu, vyrazí na zkušební plavbu na podzim tak, aby ji Izrael mohl převzít do konce tohoto roku. Má už i svoje jméno - Tannin, což v překladu znamená krokodýl.

Hypermoderní plavidlo je vybaveno kombinací dieselového motoru a elektromotoru, poháněného palivovými články, a je jen s obtížemi zachytitelné sonary. Bez vynoření může urazit vzdálenost až 400 námořních mil (740 kilometrů).

Nese deset torpéd o průměru 533 a 650 milimetrů, které mohou být nahrazeny raketami s jadernými hlavicemi.

Kontrakt pochází z roku 2005 a podepsal jej rudo-zelený kabinet sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera. Izrael se tehdy definitivně zřekl válečných reparací, které svého času odmítla platit NDR, jejíž závazky převzala Spolková republika.

Zelení přitom ostře kritizovali nedávný prodej dvou stovek německých tanků, které si objednala Saúdská Arábie. Odvolávali se na legislativu zakazující zbrojní dodávky do oblastí válečných konfliktů.

Bezpečnost Izraele je nezpochybnitelná

Spolková vláda kontrakt i skutečnost, že třetinu z 550 milionů eur, které bude jedna ponorka stát, zaplatí daňoví poplatníci, omlouvá "dějinným dluhem", jejž má Německo vůči židovskému státu.

Írán má ve své výzbroji celkem patnáct ponorek.
Írán má ve své výzbroji celkem patnáct ponorek. | Foto: Reuters

"Bezpečnost Izraele je pro mne jako pro německou kancléřku nezpochybnitelná - a pokud by byla ohrožena, pak z naší strany nezůstane jen u prázdných slov," prohlásila šéfka německé vlády Angela Merkelová v parlamentu v Jeruzalémě již v roce 2008.

Izrael se vzhledem k pokračujícímu silně kontroverznímu jadernému programu Íránu snaží dozbrojit na poli, na kterém za Teheránem zaostává. Zatímco pro izraelské letectvo nepředstavují Íránci vážnější nebezpečí, je námořnictvo islámské republiky mnohem lépe vyzbrojeno než to, jež má k dispozici vláda v Jeruzalémě.

Platí to zejména pro ponorkové loďstvo. Zatímco Írán má ve výzbroji patnáct ponorek na klasický pohon, Izrael může nasadit pouze tři plavidla, byť mnohem sofistikovanější. 

Tři ponorky třídy Dolphin dodalo Německo Izraeli ještě za vlády kancléře Helmuta Kohla, jejich životnost končí ale již v roce 2022. Nahradily tehdy dosluhující plavidla třídy Gal pocházející ze 70. let.

 

Právě se děje

Další zprávy