Válečná plavidla Íránu vplula do Středomoří

ČTK ČTK
18. 2. 2012 13:00
Jde o druhou vojenskou operaci íránského námořnictva v oblasti během necelého roku
Iránský vůdce Mahmúd Ahmadínežád.
Iránský vůdce Mahmúd Ahmadínežád. | Foto: Reuters

Teherán - Íránské válečné lodi vpluly Suezským průplavem do Středozemního moře. Oznámila to íránská agentura IRNA s odvoláním na velitele námořnictva íránské armády Habíbolláha Sajjarího. Počet lodí ani jejich typ neupřesnil.

Jde o druhou vojenskou operaci íránského námořnictva v oblasti během necelého roku. Cílem nynější operace je podle admirála Sajjarího "ukázat sílu Íránské islámské republiky".

Loni v únoru provedlo íránské námořnictvo ve Středomoří první takovou operaci od islámské revoluce v roce 1979. Dvojice plavidel tehdy přistála v Sýrii.

Zbrojení Íránu sílí i v Perském zálivu sílí. Jak řekl americký viceadmirál Mark Fox, íránské námořnictvo dokonce upravuje lodě tak, aby je bylo možné použít pro sebevražedné útoky

Cílem nynější operace je podle admirála Sajjarího "poselství míru a přátelství" zemím v regionu. Prý má ale také "ukázat sílu Íránské islámské republiky". Počet lodí ani jejich typ neupřesnil, neuvedl ani, kam plavidla směřují.

Podle agentury AFP by "flotilu" mohl tvořit torpédoborec Šahíd Kandí a podpůrné zásobovací plavidlo Charg.

Charg se zúčastnila už námořní operace loni v únoru, která byla pro íránské námořnictvo první ve Středomoří od islámské revoluce v roce 1979. Dvojice plavidel - tím druhým byla fregata Alvand - tehdy přistála v Sýrii, odkud se později vydala zpět do Rudého moře.

Loňská akce vyvolala rozhodnou kritiku Izraele a Spojených států. Izrael ji označil za provokaci a uvedl do pohotovosti své námořnictvo. Teherán i tehdy tvrdil, že představuje mírové poselství všem národům.

Nynější akce íránského námořnictva se odehrává v době zvýšeného napětí mezi Izraelem a Íránem kvůli kontroverznímu jadernému programu Teheránu. Přispěly k němu i protiizraelské atentáty v Indii a Thajsku. Židovský stát je přisuzuje Íránu.

 

Právě se děje

Další zprávy