Syrská armáda bojuje s rebely už i v centru Damašku

Martin Novák Martin Novák
15. 2. 2012 10:14
Podle opozice Asadův režim ztrácí kontrolu nad stále větší částí země
Příslušníci povstalecké Svobodné syrské armády.
Příslušníci povstalecké Svobodné syrské armády. | Foto: Reuters

Damašek - Boje mezi syrskou armádou a opozicí se přenesly z menších měst už i do metropole Damašku.

Elitní oddíly syrského režimu - čtvrtá obrněná divize a prezidentská garda - ve středu ráno zahájily ofenzivu v damašské čtvrti Barzeh, která se nachází nedaleko centra hlavního města.

Vojáci čtvrť obklíčili a pátrají po opozičních aktivistech a dezertérech. Armáda také ráno obnovila ostřelování čtvrtého největšího syrského města Hamá, které patří k hlavním opozičním baštám.

Podle svědků vojáci ostřelují ulice z citadely nad městem.

Další město Homs čelí ostřelování vládním dělostřelectvem už téměř dva týdny. Situace v ostřelovaných částech je kritická. Lidem dochází jídlo i voda, elektřina je odpojená. V noci vybuchl ve městě ropovod.

Opozice tvrdí, že některé venkovské oblasti už Asadův režim nekontroluje a postupně se rozšiřuje území, které ovládá povstalecká Svobodná syrská armáda.

Státní televize přitom oznámila, že 26. února se má uskutečnit referendum o nové ústavě.

Kouř z hořícího ropovodu v ostřelovaném Homsu.
Kouř z hořícího ropovodu v ostřelovaném Homsu. | Foto: Reuters

Režim prezidenta Bašára Asada pokračuje v tvrdém potlačování protestů, přestože svět naléhá na ukončení násilí. Po lize arabských států vyzvala Asada k dialogu s opozicí i Organizace islámských států, která sdružuje země s převahou muslimského obyvatelstva. Organizace však zároveň odmítla zahraniční vojenskou intervenci.

Liga arabských států o víkendu rozhodla o zmrazení všech vztahů s Asadem a o "materiální a finanční pomoci opozici," což je v diplomatických kruzích překládáno tak, že arabské země pošlou povstalecké Svobodné syrské armádě zbraně.

S tímto rozhodnutím nesouhlasily z šestadvaceti arabských států jen Libanon a Alžírsko.

Demonstrace proti diktatuře strany Baas a prezidenta Asada začaly loni v březnu. Podle odhadů OSN už zahynulo přes šest tisíc lidí. Odsouzení režimu v Radě bezpečnosti OSN však svým vetem zabránily Rusko a Čína, Asadovi poskytuje finanční pomoc také Írán.

 

Právě se děje

Další zprávy