Arabská liga požaduje rychlou mezinárodní akci v Sýrii

Zahraničí Zahraničí
12. 2. 2012 16:31
Syrská opozice chce, aby ji uznalo co nejvíce arabských zemí
V hlavní baště povstalců Homsu zahynulo za uplynulý týden čtyři sta osob.
V hlavní baště povstalců Homsu zahynulo za uplynulý týden čtyři sta osob. | Foto: Reuters

Káhira - Ministři zahraničí Ligy arabských států (LAS) vyzvali OSN k urychlené mezinárodní akci v Sýrii s cílem ukončit tamní konflikt, při němž zahynuly tisíce civilistů. Měly by se na ní podílet arabské země.

Podle agentury Reuters se LAS obrátí na Radu bezpečnosti, aby do země vyslala mírové síly. Liga zároveň definitivně ukončí monitorovací misi v Sýrii a odvolá své diplomaty. Požaduje navíc posílení hospodářských sankcí proti Damašku a ukončení veškerých diplomatických kontaktů s tamním režimem.

LAS navrhuje, aby dosavadní monitorovací mise byla nahrazena společnou misí s OSN.

"Jak dlouho budeme přihlížet tomu, co se děje bratrskému syrskému lidu?" citovala agentura saúdského ministra zahraničí Saúda Fajsála. "Jak dlouho ještě budeme umožňovat syrskému režimu, aby páchal neustále větší a větší ukrutnosti?"

Fajsál se vyslovil pro to, aby LAS využila všechny komunikační kanály, které má k syrské opozici. Té by se podle něj mělo dostat co největší podpory. Liga ale neříká jasně, zda by Asadovým odpůrcům měly být poskytnuty zbraně.

Zástupci členských zemí LAS dnes jmenovali někdejšího šéfa jordánské diplomacie Abduláha Šatíba jako zvláštního vyslance pro Sýrii.

Krátce předtím odvolali z této funkce súdánského generála Mohammeda Dábího, který stál v čele monitorovací mise ligy předtím, než byla v lednu pro pokračující násilí v zemi pozastavena. Během jedenáctiměsíčního povstání proti režimu Bašára Asada zahynulo v Sýrii na sedm tisíc lidí.

Jen čtyři stovky přišly o život během týdenního ostřelování čtvrtého největšího města v zemi Homsu, které kontrolují povstalci.

V Káhiře jsou rovněž zástupci Syrské národní rady, koalice opozičních stran, která se snaží, aby ji uznalo co nejvíce arabských zemí.

"Chceme, aby arabské státy rozhodly o tom, jak nejlépe koordinovat všechny iniciativy, abychom se všichni ubírali jedním směrem, tím správným," citovala stanice BBC členku rady Basmu Kadmáníovou.

Do egyptské metropole přicestovali rovněž zástupci Rady pro spolupráci arabských zemí v Zálivu (GCC), jejíž členské státy v průběhu tohoto týdne vypudily všechny syrské diplomaty na protest proti pokračujícímu krveprolití v zemi.

Povstalce podpořila Al-Káida

Asad se rozhodl na povstaleckou baštu Homs zaútočit poté, co v Radě bezpečnosti OSN neprošla kvůli vetu Ruska a Číny rezoluce vyzývající syrského vůdce k odchodu.

Homs je vystaven nemilosrdnému ostřelování.
Homs je vystaven nemilosrdnému ostřelování. | Foto: Reuters

Situace v obklíčeném Homsu je nadále kritická, obyvatelstvu začínají docházet potraviny, v nemocnicích se nedostává zdravotnického materiálu.

Povstání v Sýrii se dnes dostalo nepříliš vítané podpory ze strany celosvětové teroristické sítě Al-Káida. Na videonahrávce zveřejněné stanicí Al-Arabíja vyzývá šéf Al-Káidy Ajmán al-Zavahrí Syřany, aby se příliš nespoléhali na Západ nebo arabské země. Asadovu vládu označil za "rakovinný nádor, který rdousí svobodný lid Sýrie."

Damašek od začátku povstání tvrdí, že má co do činění s "ozbrojenými teroristickými bandami", před nimiž musí chránit obyvatelstvo. Homs podle vládních zdrojů není bombardován armádou, pouze v něm "teroristé odpalují nálože".

Povstalci mají zřejmě na svědomí páteční pumový útok ve městě Aleppo a sobotní atentát v Damašku, při němž přišel o život šéf tamní vojenské nemocnice, brigádní generál Isá Chólí. Jedná se o nejvyššího armádního důstojníka, jenž byl ve městě zabit od počátku povstání.

Na 24. února svolává LAS další schůzku do Tuniska, kde chce prodiskutovat konkrétní opatření, jak ukončit krizi v Sýrii.

 

Právě se děje

Další zprávy