Egypt si rok od pádu Mubaraka připomněl stávkou

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
11. 2. 2012 23:57
Policie zatkla australského novináře a studenta z USA
Stoupenec egyptského exprezidenta Husní Mubaraka v Káhiře, kde začíná proces s dlouholetým autoritářským politikem.
Stoupenec egyptského exprezidenta Husní Mubaraka v Káhiře, kde začíná proces s dlouholetým autoritářským politikem. | Foto: Reuters

Káhira - Egyptští studenti si první výročí pádu režimu prezidenta Husního Mubaraka připomněli stávkou.

Přes výzvy politických aktivistů se ale neuskutečnila generální stávka, která by významně narušila chod země. Policie zatkla dva cizince - studenta z USA a australského novináře

Mubarak loni 11. února po osmnácti dnech nepokojů oznámil svou rezignaci; v zemi tak začalo komplikované období budování nového politického systému.

Pryč s armádou

První výročí vítězství revoluce nemělo být podle organizátorů kampaně oslavou vítězství, ale hlavně projevem odporu proti přetrvávajícímu dominantnímu vlivu egyptské armády. Stoupenci změn volají po odchodu šéfa vojenské rady maršála Husajna Tantávího, který zemi už skoro rok vládne.

Studenti hlavních egyptských univerzit ráno zahájili stávku, výzvy k zastavení práce se ozývaly i ve státních podnicích a závodech. Al-Arabíja ale tvrdí, že ke stávce se připojilo jen málo Egypťanů a například provoz na železnicích, v káhirské hromadné dopravě či v Suezském průplavu se nijak nelišil od ostatních dnů.

"Lidé odmítli občanskou neposlušnost," oznámil na titulní straně hlavní vládní list Al-Ahrám. Televize uvedla, že proti stávce byli pracovníci egyptské dopravy. Podle majitele jedné z káhirských dílen nebylo zastavení práce patrné, protože kvůli krizi a chaosu řada podniků stejně nepracuje.

Armáda v noci na sobotu pohrozila, že nedovolí žádné ohrožení bezpečnosti, a varovala veřejnost před "spiknutím". Ve velkých egyptských městech mělo údajně armádní velení v plánu rozmístit posílené jednotky, aby zabránilo násilnostem.

Proti stávce se postavilo i Muslimské bratrstvo, vítěz nedávných parlamentních voleb. Ke zrušení protestů odbory a mládežnické skupiny vyzvaly i přední náboženské autority v zemi.

Zadržení cizinci

Egyptská policie oznámila, že poblíž Káhiry zadržela australského novináře a amerického studenta, kteří se údajně snažili uplácet egyptské zaměstnance, aby se zapojili do stávky. Bližší informace k případu ale nezveřejnila.

Už v pátek demonstrovaly nedaleko budovy ministerstva obrany v Káhiře proti vojenskému režimu tisíce Egypťanů. Vojenská policie zahradila přístupovou cestu k ministerstvu ostnatým drátem a obrněnými vozy. "Pryč s armádou!", "Pověste maršála Tantávího!" skandovali účastníci demonstrace.

S Tantávím se dnes setkal předseda amerického sboru náčelníků štábů Martin Dempsey. S nejvyšším egyptským představitelem i se zástupci armády jednal o vztazích USA s Egyptem. Mezi Washingtonem a Káhirou v posledních týdnech zavládlo napětí kvůli sporu o činnost a financování prodemokratických nevládních organizací v Egyptě.

 

Právě se děje

Další zprávy