Islamisté vyhráli i kuvajtské volby, mají většinu

Martin Novák Martin Novák
3. 2. 2012 13:05
Po Tunisku, Maroku a Egyptu je podobný výsledek také v Kuvajtu
Sčítání hlasů.
Sčítání hlasů. | Foto: Reuters

Kuvajt City - Kuvajt se stal další arabskou zemí, kde islamisté nebo islámské strany vyhrály volby. V hlasování, kterého se zúčastnilo 62 procent oprávněných voličů, islamisté získali 34 z 50 křesel v parlamentu.

V Kuvajtu neexistují klasické politické strany a kandidáti se sdružují do neformálních hnutí nebo bloků. Čtvrteční volby se konaly rok před řádným termínem.

Emír je vypsal poté, co v listopadu propukly v hlavním městě Kuvajt City nepokoje, skupina demonstrantů pronikla do sídla vlády a i přes přítomnost ochranky se dostala až do místnosti, kde zasedal kabinet.

Následovala strkanice mezi protestujícími a ministry, nikdo ale nebyl zraněn.

Kuvajt je velmi bohatý na ropu. Má odhadované zásoby "černého zlata" přes 100 miliard barelů a denně těží skoro tři miliony barelů, což ho řadí mezi producenty zhruba na desáté místo na světě.

Foto: Aktuálně.cz

v zemi ale roste nespokojenost kvůli korupci, byrokracii a nesplněným slibům reforem.

Vlády jsou nestabilní, v posledních pěti letech se vystřídalo celkem pět kabinetů. Někteří ministři a poslanci byli vyšetřování prokuraturou kvůli zpronevěrám a korupci.

V předchozím parlamentu zasedaly také čtyři ženy, tentokrát však nebyla zvolena žádná.

Zemi vládne rodina emíra Sabaha Ahmada Džabára Sabaha, nemá ale tak dominantní postavení jako královské rodiny v sousední Saúdské Arábii nebo Kataru.

Kuvajt je jedinou monarchií v Perském zálivu, kde existuje volený parlament.

Islámské strany uspěly ve všech pluralitních volbách, které se během posledních čtyř měsíců konaly v arabském světě.

Umírněná strana An-Nahda získala v Tunisku 42 procent hlasů, Strana spravedlnosti a rozvoje v Maroku obsadila na základě výsledků voleb téměř třetinu křesel v parlamentu.

Triumfem skončily v Egyptě volby pro Stranu svobody a spravedlnosti. Pro formaci, založenou pro volby Muslimským bratrstvem, hlasovalo pětačtyřicet procent voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy