Fotbalový masakr: Egypt řeší, proč selhala policie

Zahraničí Zahraničí
2. 2. 2012 8:43
Hrozivá bilance krveprolití: 74 mrtvých, na tisíc zraněných. Uvnitř video
Pohled na hřiště po skončení zápasu.
Pohled na hřiště po skončení zápasu. | Foto: Reuters

Káhira - Egyptská Nejvyšší rada ozbrojených sil oznámila, že v reakci na krveprolití na fotbalovém stadionu ve městě Port Saíd vyhlašuje tři dny smutku.

Incidentem by se měl ve čtvrtek zabývat i nový egyptský parlament.

Při hromadné bitce zemřelo nejméně 74 lidí, stovky dalších byly zraněny.

Veřejnost je pobouřena neschopností policie krveprolití zabránit. Na bezpečnostní složky se snesla tvrdá kritika, protože prý nezasáhly včas. Objevily se dokonce spekulace o tom, že policie nekonala záměrně, protože si strážci zákona vyřizovali účty s káhirskými rowdies.

Na několika místech v zemi jsou proto na čtvrtek plánovány protestní pochody. Vláda se během dne kvůli incidentu a hrozbě dalších násilností sejde na mimořádném zasedání.

Jednalo se o zápas týmů Al-Masrí a Al-Ahlí v nejvyšší fotbalové lize. Mezi oběma kluby a jejich příznivci panuje dlouholetá rivalita.

Domácí Al-Masrí nečekaně porazil favorizovaného soupeře 3:1 a domácí fandové po utkání namísto oslav vběhli na trávník a napadli káhirské fandy i fotbalisty. Vyzbrojeni přitom byli tyčemi, noži a dalšími zbraněmi.

"Toto není fotbal, to je válka a před našima očima umírají lidé," řekl jeden z hráčů Al-Ahlí. Armáda poslala na stadion helikoptéry, aby hráče a členy organizačního týmu klubu evakuovaly.

Podle lékařů se oběti udusily, utrpěly otřes mozku nebo měly na těle hluboké řezné rány.

Policisté už zadrželi 50 výtržníků, přesto jsou bezpečnostní složky kritizovány. Nezasáhly prý včas. Objevily se dokonce spekulace o tom, že policie nekonala záměrně, protože si místní strážci zákona sami vyřizovali účty s káhirskými rowdies.

Poté, co se rozšířila zpráva o masakru, přerušil rozhodčí jiný ligový zápas v Káhiře. Skupina diváků tam zapálila tribunu.

Egypt se s fotbalovým násilím potýká už několik měsíců, fanoušci často po zápasech a někdy dokonce i během nich vbíhají na trávník. Zatím se to však obešlo bez obětí.

Po loňské revoluci, která svrhla dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka, se situace na stadionech zhoršila, protože se rozpadla policie, která dříve zajišťovala při ligových zápasech pořádek.

 

Právě se děje

Další zprávy