Svět čeká reakci Íránu. Evropa přijala ropné sankce

Radim Klekner Radim Klekner
23. 1. 2012 18:34
Írán chce na oplátku uzavřít Hormuzský průliv. Americká letadlová loď už je na místě
Ropovod v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu.
Ropovod v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská unie se v pondělí dohodla na vyhlášení ropného embarga vůči Íránu.

Vlády EU se shodly také na sankcích proti íránské centrální bance, které mají narušit financování kontroverzního jaderného programu. Ten Teherán, přes snahy zahraničí, dál rozvíjí. Neustále navyšuje množství obohaceného uranu, s jehož pomocí by mohl sestavit atomovou pumu.

Uvalení embarga na ropu, ale třeba i na íránské zlato se čekalo. "Očekáváme balík sankcí, jaký nemá obdoby," řekl před jednáním ministrů zahraničí EU šéf britské diplomacie William Hague.

Právě ministři zahraničí sankce definitivně potvrdili. O embargu se ale vedly do poslední chvíle vášnivé debaty, zejména kvůli váhání Řecka, které patří k největším odběratelům ropy z Íránu. Atény se neúspěšné domáhaly ročního odkladu uplatnění embarga

"Je to krok správným směrem," pochválil sankce Benjamin Netanjahu, premiér Izraele, tradičního nepřítele Íránu. Rozhodnutí Unie, které má zvýšit tlak na Írán, přivítaly i Spojené státy.

Írán vyváží do EU přibližně 450 tisíc barelů ropy denně, což je pětina jeho exportu. Některé země jsou na dovozu íránské ropy silně závislé, především Řecko, Itálie a Španělsko, a snažily se proto datum zahájení bojkotu co nejvíce posunout.

Členské státy Unie by měly přestat uzavírat nové ropné kontrakty s Teheránem již tento týden, ačkoliv starší smlouvy mají dále platit až do 1. července.

Řecko, které čelí vážným hospodářským potížím a bojuje s horentním zadlužením, se pokusilo oddálit embargo o rok. Dovoz ropy z Íránu zajišťuje téměř polovinu řeckého importu suroviny, kterou země navíc nakupuje za velmi výhodných podmínek právě v rámci dlouhodobých kontraktů.

Grafika: Hormuzským průlivem cestuje ropa. Podívejte se

Uzavře Írán Hormuzský průliv?

Írán pohrozil, že v případě embarga uzavře Hormuzský průliv, kterým se dopravuje třetina veškeré ropy po moři.

"Pokud dojde k narušení prodeje íránské ropy, Hormuzský průliv bude rozhodně uzavřen," zopakoval v pondělí pro íránskou agenturu Fars Muhammad Kossarí, místopředseda zahraničního výboru íránského parlamentu.

Do Hormuzského průlivu už vplula americká letadlová loď Abraham Lincoln.
Do Hormuzského průlivu už vplula americká letadlová loď Abraham Lincoln. | Foto: Wikimedia Commons

Spojené státy na íránské hrozby odpověděly s tím, že by úžinu nechaly znovu otevřít s použitím vojenské síly.

Do Perského zálivu v pondělí bez potíží dorazila americká letadlová loď Abraham Lincoln. Jak sdělil zpravodajský kanál CNN, plavidlo na cestě Hormuzským průlivem provázely britské a francouzské válečné lodi.

Američané mají v oblasti ještě letadlovou loď Carl Vinson a netají se svými úmysly, že v případě potřeby svou vojenskou přítomnost v Arabském moři ještě posílí.

Írán by Hormuzský průliv zřejmě dokázal snadno zablokovat, a to během několika málo dní. Odminování a otevření této mořské cesty by bez pochyby zabralo týdny.

Analytici tvrdí, že cena ropy by v případě konfliktu vzlétla vzhůru nejméně o polovinu.

Lehká americká ropa se nyní prodává po sto dolarech za barel, směsná ropa Brent, s níž se obchoduje v Evropě, je za 110 dolarů.

"Obávám se, že směřujeme ke krizi, kterou nikdo nechce," řekla deníku The New York Times hlavní geopolitická analytička investiční společnosti Barclays Capital Helima Croftová.

Dokážou Saúdové výpadek nahradit?

Blokáda mořské cesty by na druhou stranu těžce poškodila íránské hospodářství, protože režim ajatolláhů nemá jinou možnost, jak přepravit přibližně dva miliony barelů ropy denně, které odebírají Čína, Indie, Jižní Korea, Japonsko a další asijské země.

Zahraničněpolitičtí experti proto stále věří, že Írán své hrozby nakonec nesplní a pokusí se vyjednávat.

Foto: Reuters

Během irácko-íránské války zaútočil Teherán na kuvajtské tankery přepravující iráckou ropu a USA byly nuceny plavidla opatřit vojenskou eskortou a nechat je plout pod vlajkou Spojených států.

V roce 1988 najela v Perském zálivu na minu americká válečná fregata a málem se potopila. Američané tehdy v odvetu zničili několik íránských ropných plošin a za nejasných okolností sestřelili také íránský boeing s 290 cestujícími.

Ačkoliv Saúdská Arábie oznámila, že případný výpadek v dodávkách íránské ropy nahradí z vlastních zdrojů, je nejisté, zda bude Rijád moci svému slibu dostát v dlouhodobém ohledu. Loni v dubnu sice Saúdská Arábie navýšila těžbu v souvislosti s konfliktem v Libyi během několika dnů bez větších problémů o téměř jeden milion barelů, nedokázala ji ale udržet na požadované úrovni po celý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy