Ropné sankce EU připravily Sýrii o dvě miliardy dolarů

Martin Novák Martin Novák
20. 1. 2012 21:05
Asadův režim dál potlačuje protesty silou, nad částmi země však ztrácí kontrolu
Demonstrace se konají od března, Asad stále odolává.
Demonstrace se konají od března, Asad stále odolává. | Foto: Reuters

Damašek - Sýrie přišla od 2. září, kdy na ni Evropská unie uvalila ropné embargo, už o dvě miliardy dolarů. Oznámil to ministr ropného průmyslu Suchán Alaó v rozhovoru pro státní tiskovou agentury SANA.

Unie přijala vůči Damašku sankce za brutální represe, kterým režim prezidenta Bašára Asada vystavuje opozici a lidi, kteří se zúčastňují protestních demonstrací ve městech po celé zemi. Evropské státy přestaly odebírat syrskou ropu.

Téměř devadesát procent suroviny ze Sýrie do loňska odebíraly právě země EU. Jednalo se zhruba o 130 tisíc barelů denně.

Ekonomická situace Sýrie se prudce zhoršuje. Syrská libra ztrácí hodnotu, firmy krachují a hotely za situace, kdy do země přestali jezdit turisté, zavírají.

Od března, kdy protesty začaly, zemřelo v Sýrii podle údajů OSN skoro šest tisíc lidí. Násilí nezastavili ani pozorovatelé Ligy arabských států, kteří v Sýrii strávili měsíc a nyní se chystají sepsat zprávu, kterou arabským zemím předloží.

Z arabských diplomatických zdrojů se proslýchá, že bude kritická k Asadovi a prohloubí diplomatickou izolaci jeho režimu. Liga arabských států už Sýrii pozastavila členství.

Zasedání Ligy arabských států.
Zasedání Ligy arabských států. | Foto: Reuters

Asadovy jednotky pozvolna ztrácejí kontrolu nad některými částmi Sýrie, které ovládá povstalecká Svobodná syrská armáda, vytvořená z dezertérů. Vládní vojáci se stáhli z města Zabadání na hranici s Libanonem, které následně opozice prohlásila za první osvobozené město.

V rukou rebelů jsou také části severozápadní provincie Idlíb a některé čtvrtě města Homs. Svobodná syrská armáda má podle jejího velení, které sídlí za hranicí v Turecku, už 40 tisíc členů a přibývají další.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek prohlásil, že Francie nehodlá nadále přihlížet tomu, jak syrský režim masakruje vlastní obyvatele. Neuvedl však, že by Paříž plánovala jakoukoliv vojenskou akci na zastavení násilí.

Rada bezpečnosti OSN se na odsouzení režimu nemůže shodnout, protože Rusko a Čína blokují kritické pasáže na adresu Asada. Rusko také minulý týden dodalo Sýrii lodí do přístavu Tartus velkou zásilku zbraní a munice.

 

Právě se děje

Další zprávy