Atentátník zabil v Basře nejméně 50 šíitských poutníků

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
14. 1. 2012 12:20
K útoku došlo v den, kdy vrcholí jeden z šíitských náboženských svátků
Útočník převlečený za policistu odpálil na svém těle nálož (ilustrační foto)
Útočník převlečený za policistu odpálil na svém těle nálož (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Bagdád - Nejméně 50 lidí zabil a dalších asi sto zranil sebevražedný atentátník u města Basra na jihu Iráku.

Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní zdravotníky. Útok byl namířen proti šíitským náboženským poutníkům a uskutečnil se v den, kdy vrcholí jeden ze šíitských náboženských svátků.

Útok se stal v 09:00 místního času (06:00 SEČ) na kontrolním stanovišti asi pět kilometrů vzdáleném od Basry. Útočník převlečený za policistu rozdával poutníkům jídlo. Vzbudil ale podezření policisty, který se jej snažil neúspěšně zarazit. Muži se podařilo nálož na svém těle odpálit.

V sobotu končí 40denní svátek arbaín, který připomíná smrt imáma Husajna, jedné z nejvýznamnějších postav šíitského islámu. V tento den se vydávají miliony šíitských poutníků do města Karbalá (asi 110 kilometrů jižně od Bagdádu), u něhož se odehrála bitva, v níž Husajn padl.

V tomto období jsou podobné atentáty časté navzdory přísným bezpečnostním opatřením. V posledních dnech při nich zahynuly desítky šíitů na cestě do Karbaly. Nejhorší útok se odehrál 5. ledna, kdy bylo zabito 47 lidí nedaleko Násiríje rovněž v jižní části země.

Zatím poslední velký atentát v Basře spáchali radikálové v listopadu. Pumový útok na tamním tržišti připravil o život 19 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy