Volby v Egyptě ovládlo podle odhadů Muslimské bratrstvo

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 1. 2012 18:52
Hnutí bylo donedávna zakázáno, teď má skoro polovinu křesel v parlamentu
Volby začaly už v listopadu, nyní přichází (nepřekvapivé) výsledky
Volby začaly už v listopadu, nyní přichází (nepřekvapivé) výsledky | Foto: Reuters

Káhira - Muslimské bratrstvo podle všeho opanovalo volby do dolní komory egyptského parlamentu.

Fundamentalistické hnutí, které bylo ještě za režimu Husní Mubaraka zakázáno, získalo v Lidovém shromáždění podle odhadů výsledků 232 křesel, tedy 46 procent z celkového počtu 498 zákonodárců.

Druhá v tříetapových volbách, které začaly v listopadu, skončí pravděpodobně islamistická strana Núr (Světlo). Ta by v dolní komoře mohla mít 113 zástupců, podle vlastního odhadu pak až 120.

Zbylá křesla si rozdělí liberální strany, nezávislí kandidáti, politici z éry Mubaraka i některé další skupiny, včetně těch, které revoltu proti bývalému prezidentovi nastartovaly.

Tak se v listopadu začalo hlasovat:

Muslimské bratrstvo odhady zveřejnilo na facebookovém profilu Strany svobody a spravedlnosti (FJP), jež je politickým křídlem hnutí. Založeny jsou na výsledcích třetího kola hlasování, které se uskutečnilo začátkem ledna. Oficiální výsledky voleb úřady zatím nezveřejnily. Měly by tak učinit v nejbližší době.

V příštím týdnu se v některých volebních obvodech má hlasovat znovu, kvůli nesrovnalostem, které zde výběr zákonodárců doprovázely. Celkové výsledky by to ale příliš ovlivnit nemělo.

Do jaké míry se Lidové shromáždění pod nadvládou náboženských stran skutečně bude podílet na řízení země, zatím však podle některých není zcela jasné. Egyptu od pádu Mubaraka vládne Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která má sice moc předat během léta, ale existují náznaky, že se jí nebude chtít vzdát zcela.

 

Právě se děje

Další zprávy