Oblékl Mickey Mouse jako islamistu. Uříznou mu jazyk?

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 1. 2012 16:10
Egyptský miliardář Nagíb Sávírís vše označuje za špatný vtip
Mickey a Minnie, populární postavičky v netradiční roli.
Mickey a Minnie, populární postavičky v netradiční roli. | Foto: Repro Mypetjawa

Káhira - Jeden z nejbohatších Egypťanů, bývalý šéf telekomunikační společnosti Orascom Nagíb Sávíris, čelí obvinění za urážku islámu.

Koptský křesťan Sávíris umístil v létě na svůj účet na Twitteru obrázky ultrakonzervativně oblečeného Mickey Mouse s plnovousem a jeho partnerky Minnie, zahalené v závoji zakrývajícím obličej.

Vyřízněte mu jazyk

Chtěl tak podle serveru listu The Washington Post upozornit na rostoucí vliv islámu v zemi. Ovšem reakce islamistů, kteří mají v zemi většinu a zaznamenali výrazný úspěch v probíhajících parlamentních volbách, na sebe nenechala dlouho čekat.

Na některých sociální sítích lidé požadovali, aby byl Sávírisovi vyříznut jazyk, jeden z extremistických duchovních navrhoval jeho smrt. Islamisté začali bojkotovat i jeho mobilní společnost.

Šlo jen o vtip, brání se jeden z nejbohatších Egypťanů
Šlo jen o vtip, brání se jeden z nejbohatších Egypťanů | Foto: Wikimedia Commons

Magnát v reakci na to obrázky stáhnul, omluvil se a označil celou věc za vtip, napsal list The Washington Post. To však nezastavilo islámského právníka Mamdúha Ismáíla, aby na Sávírise podal žalobu. Káhirský prokurátor předal případ v pondělí soudu.

Buřič Sávíris

"Byl to vtip, reakce byla překvapivá a silná, on se omluvil, odstranil obrázky a to byl důkaz dobré vůle," komentoval incident aktivista pro lidská práva Gamál Íd. "Ti samí prokurátoři, kteří tak rychle postupují u tohoto případu, měli na stole jiné případy i několik měsíců," dodal a označil to za ukázku útoku na svobodu projevu a důkaz, že v Egyptě stále nevládne zákon.

Mickey jako průkopník islámu

Zatímco egyptští islamisté proti Mickey Mousovi s plnovouse propagují, palestinští radikálové si populární postavičku před pár lety vypůjčili.

Figurka "účinkovala" v televizní stanici Al-Aksá, kterou ovládá palestinská militantní skupina Hamás. Tam svérázně moderovala dětský pořad Průkopníci zítřka (Tomorrow's Pioneers). Seriál své diváky vedl k "islámské nadřazenosti a nenávisti vůči Izraeli a USA".

Sávíris stojí v čele Strany svobodných Egypťanů a svými názory často vyvolává bouřlivé reakce. Nedávno se například objevil na videu na serveru YouTube v nočním klubu, kde kolem něj tančily spoře oděné ženy, což je skandální pro jakéhokoli politika, natož v tak konzervativní zemi, jako je Egypt, konstatuje The Washington Post.

V nedávném rozhovoru se zviditelnil prohlášením, že egyptské faraonské geny se za léta pokazily a to je důvod, proč je řada Egypťanů velmi líná a neproduktivní.

Kromě skutečnosti, že je Sávíris osobností s kontroverzními názory, upozorňuje jeho "špatný vtip" na přetrvávající vážný problém svobody projevu v Egyptě, a to i po skončení autoritativního režimu prezidenta Husního Mubaraka.

 

Právě se děje

Další zprávy