Poslankyně utnula hádku s kolegou, chrstla na něj vodu

Zahraničí Zahraničí
10. 1. 2012 13:49
Anastassie Michaeli je konflikty proslulá, poslední čin ji vynesl měsíční zákaz práce
Anastassia Michaeli v akci.
Anastassia Michaeli v akci. | Foto: www.knesset.co.il

Jeruzalém - Kdo chtěl nahlédnout do poměrů současné izraelské politiky, tomu stačilo, když si v pondělí ráno pustil přenos z jednání výboru pro vzdělání místního parlamentu - Knesetu.

Jakmile předseda výboru Danny Danon z pravicové strany Likud začal probírat případné odvolání ředitele střední školy z městečka Arara, který vzal minulý měsíc studenty do Tel Avivu na protestní lidskoprávní pochod, rozhořela se hádka mezi ostatními poslanci.

Politička Anastassia Michaeli z ruskojazyčné strany Jisra´el Bejtejnu, "Izrael náš domov", poté polila vodou kolegu Raleba Madžadele ze Strany práce.

"Protestujete proti státu!" křičela v Petrohradu narozená poslankyně na arabského kolegu. A zostra pokračovala i poté.  "Sklapněte!" řekla mu.

Ostrý boj pravice a levice

"Nebude mi říkat, abych sklapnul. Tohle není Jisra´el Bejtejnu, (...) nenechám, aby fašismus proniknul na parlamentní půdu," rozčiloval se Madžadele.

Michaeli pak vzala kelímek s vodou, překvapenému poslanci ho celý chrstla do obličeje a rozčílená odešla z místnosti. Za to si vysloužila měsíční zákaz práce ve sněmovně.

Oba zastupují protilehlé rohy současné izraelské politiky. Zatímco krajně pravicový Jisra´el Bejtejnu (v čele se svým šéfem, ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem) je klíčovým spojencem premiéra Benjamina Netanjahua z Likudu, levicová Strana práce stojí spolu s ostatními v opozici proti vládě.

"Říkám vám, jsem rozčílený. Tohle půjde před etickou komisi," uzavřel hádku Madžadele a utíral si kapesníkem obličej.

Netanjahuova vláda je pro většinu Izraelců obrovským zklamáním. Naposledy to dala veřejnost najevo v létě, kdy protesty proti předraženému bydlení přerostly v celonárodní demonstrace.

Kritikům vadí hlavně neschopnost kabinetu vyjednávat s Palestinci, podpora osadnické politiky na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu, nebezpečné pohrávání s myšlenkou útoku na Írán a každodenní silové jednání dua Netanjahu-Lieberman, jež se projevilo například několika ostrými střety s hlavním izraelským spojencem, Spojenými státy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v americkém kongresu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v americkém kongresu | Foto: Reuters

Znovu Michaeli

Největší mediální bitvu Izrael prohrál v květnu 2010, kdy armáda zasáhla proti kontroverzní turecké humanitární flotile mířící do palestinského pásma Gazy. Vojáci tehdy zabili 9 aktivistů a následně se zády k židovskému státu otočil jeho hlavní regionální spojenec, Turecko.

Také tehdy na sebe zákonodárkyně Anastassia Michaeli upoutala pozornost. Během ostré parlamentní debaty chtěla fyzicky zamezit vystoupení kolegyně Hanín Zuabíové ze strany Balad, až jí musela zastavit parlamentní stráž. "Teroristko, zrádkyně!" křičela na ni kvůli tomu, že se arabská poslankyně flotily zúčastnila.

"Vrať se zpátky do Ruska," zněla odpověď od řečnického pultíku.

 

Právě se děje

Další zprávy