Egyptem dál zmítají nepokoje, OSN je "znepokojena"

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 12. 2011 11:35
Jedni vidí v armádě dalšího diktátora, druzí garanta stability
Policie zatím používá slzný plyn a obušky.
Policie zatím používá slzný plyn a obušky. | Foto: Reuters

Káhira - Egyptským hlavním městem Káhirou už čtvrtý den zmítají nepokoje. Lidé vyšli do ulic v pátek po zahájení druhého kola parlamentních voleb. Protestují proti stále silnému vlivu vojenských velitelů.

Ti sice předali většinu prezidentských pravomocí do rukou premiéra Kamálovi Ganzúrímu, ale ponechali si kontrolu nad armádou a justicí.

Od pátku už při násilnostech zemřelo nejméně deset lidí a na čtyři stovky dalších utrpěly zranění. Armáda a policie zatím k rozhánění demonstrací používají slzný plyn a obušky.

V ulicích Káhiry se ale přesto ozývá střelba a objevují plameny. Hořelo mimo jiné i v budově národního archivu. Podle egyptská televize byla většina dokumentů znehodnocena. Odborníci hovoří o ztrátě národního dědictví.

Podle reportérky BBC Yolandy Knellové současná situace rozděluje egyptskou společnost. Část obyvatel požaduje okamžitý odchod armádního vedení, řada Egypťanů je ale armádě nakloněna, protože ji v tomto neklidném období považuje za jedinou záruku stability.

Generálové trvají na tom, že všechny pravomoci předají do rukou civilistů až po prezidentských volbách, které se mají uskutečnit v příštím roce.

Nejrušněji je na káhirském náměstí Tahrír - v centru únorového povstání proti Husnímu Mubarakovi. Bezpečnostní složky sice demonstranty v noci na pondělí vytlačily, nespokojení lidé se tam ale ráno zase vrátili.

Foto: Reuters

V listopadu se v Egyptě konaly první svobodné volby od pádu Mubarakova režimu. První kolo voleb do dolní komory egyptského parlamentu proběhlo v překvapivě klidné atmosféře a zdálo se, že se situace v Egyptě stabilizuje.

Se ziskem 40 procent zvítězili islamisté, konkrétně muslimské bratrstvo. Tento týden by se mělo rozhodnout o vítězi druhého kola.

Pan Ki-mun je znepokojen

Pokračující neklid v zemi pyramid znervózňuje mezinárodní společenství. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová už nad násilnostmi v Egyptě vyjádřila "hluboké znepokojení" a vyzvala bezpečnostní síly k tomu, aby respektovaly a chránily základní práva všech Egypťanů. Demonstranti by se podle ní naopak měli zdržet násilí.

Kancelář generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna se vyjádřila v podobném duchu. Pan Ki-mun je prý "znepokojen nadměrným užitím síly ze strany bezpečnostních sil proti demonstrantům a vyzývá přechodné úřady, aby postupovaly s rozvahou."

 

Právě se děje

Další zprávy