Egypt se opět bouří, Káhira hlásí devět mrtvých

Zahraničí Zahraničí
17. 12. 2011 19:22
Do demonstrantů se pustil i premiér, proti němuž se zvedla vlna odporu
V ulicích Káhiry opět hoří. Nepokoje si vyžádaly už devět mrtvých
V ulicích Káhiry opět hoří. Nepokoje si vyžádaly už devět mrtvých | Foto: Reuters

Káhira - Nové střety demonstrantů s bezpečnostními silami si v Egyptě od pátku vyžádaly nejméně devět mrtvých a na tři stovky zraněných.

Centrem egyptské metropole Káhiry zní střelba a z mnoha míst stoupá dým. Plameny začaly šlehat například z budovy ministerstva dopravy, které leží poblíž centrálního náměstí Tahrír.

Stovky protivládních demonstrantů vyšly během dne do ulic se zápalnými lahvemi. Vojáci a policisté odpověděli bitím holemi či házením kamenů ze střech okolních domů.

Se zlou se potázali i ti, kteří poblíž sídla vlády stanovali na protest proti jmenování premiéra, někdejšího spolupracovníka Husního Mubaraka. Někdo jim totiž zapálil stany, viníka se ale nepodařilo vypátrat.

Agentura AP s odvoláním na očité svědky uvedla, že vojáci zadrželi některé lidi, které poté mučili i pomocí elektrošoků. "Podlahu pokryla krev a jeden důstojník řekl vojákům, ať krev utřou," řekl jí jistý místní novinář, kterého prý vojáci krátce zavlekli s jinými zadrženými do budovy parlamentu.

To nejsou mladí revoluce, zlobí se premiér

Jak napsala ČTK, ze záběrů televize Al-Džazíra je vidět, že se policie snaží zabránit rozšíření protestů na toto centrální místo Káhiry. Policie zablokovala dráty a zátarasy ulice v okolí parlamentu.

Do demonstrantů se pustil i premiér Kamál Ghanzúrí, který podle BBC označil jejich konání za kontrarevoluci. "Nepatří k revoluční mládeži," narážel na jarní protesty, které vedly až k pádu režimu Husního Mubaraka. Dodal, že bezpečnostní složky reagují na výtržnosti mírně.

Přitom právě kvůli Ghanzúrímu vyšli lidé v listopadu do ulic. V minulosti totiž sloužil diktátorovi. Distancoval se od něj teprve ve chvíli, kdy se blížil Mubarakův konec. Střety si tehdy vyžádaly na 40 mrtvých.

 

Právě se děje

Další zprávy