Jaderný program budeme bránit, hrozí íránští studenti

ČTK ČTK
15. 11. 2011 15:40
Íránští studenti vytvořili v Isfahánu živý řetěz kolem jaderného zařízení
Studentky se modlí s klerikem před vytvořením živého řetězu kolem jaderného zařízení v Isfahánu.
Studentky se modlí s klerikem před vytvořením živého řetězu kolem jaderného zařízení v Isfahánu. | Foto: Reuters

Teherán- Několik set studentů a studentek univerzit v íránském Isfahánu vytvořilo v úterý živý štít kolem Isfahánského jaderného technologického střediska, v němž se zpracovává uran. Dávají tak najevo, že jsou připraveni bránit jaderný program své země vlastními životy.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve své nedávné zprávě konstatovala, že Írán podle všeho nepřestal usilovat o jadernou zbraň. O možném útoku na íránská jaderná zařízení se hovoří v Izraeli.

Studenti se v poledne před vstupem do isfahánského jaderného objektu pomodlili a pak provolávali smrt Americe a Izraeli.

V případě útoku, jehož účelem by bylo co nejvíc ochromit íránský jaderný program, by bylo podle izraelského tisku kromě isfahánského střediska cílem také zařízení v Natanzu, v němž se uran obohacuje.

Dále v úvahu připadá těžkovodní reaktor v Aráku, středisko na obohacování paliva v Komu, jaderná elektrárna v Búšehru a výzkumný reaktor v západním Teheránu.

Podle íránských parlamentních zdrojů je na příští týden svoláno mimořádné jednání parlamentu, na němž se bude jednat o příští spolupráci Íránu s MAAE. Rada guvernérů MAAE bude o nové zprávě o Íránu jednat na svém zasedání, které začne ve čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy