Liga arabských států navrhuje sankce vůči Sýrii

Reuters Reuters, Jan Kovalík
12. 11. 2011 15:51
Damašek byl vyloučen ze setkání Ligy arabských států a bude čelit mezinárodním sakncím
Palba v Homsu, který je nyní centrem odporu proti režimu.
Palba v Homsu, který je nyní centrem odporu proti režimu. | Foto: Reuters

Káhira - Drtivá většina členů Ligy arabských států odhlasovala vyloučení Sýrie ze svých setkání a zavedení ekonomických a politických sankcí vůči Damašku.

Členské státy Ligy byly též vyzvány, aby z Damašku odvolali své velvyslance potom, co Sýrie nebyla schopná vyhovět návrhu Ligy na ukončení násilí na civilistech a navázání dialogu s opozicí.

Proti vyloučení Sýrie hlasovali krom jejích vlastních zástupců též zástupci Libanonu a Jemenu, Irák se zdržel hlasování.

Damašek rozhodnutí Ligy arabských států označil za "vyhovění agendě USA a Západu". Rozhodnutí Ligy vejdou v platnost ve středu.

Návrhy Ligy arabských států, které schválila vláda presidenta Bašára Asada, zahrnují propuštění politických vězňů, stažení ozbrojených bezpečnostních sil z ulic a nastartování nových jednání mezi vládou a opozicí.

Zastavte zabíjení, začněte dialog

Premiér Kataru Hamad Bin Jassim uvedl, že pokud zabíjení a násilí v Sýrií neustane, obrátí se Liga arabských států na lidskoprávní organizace a Spojené národy, aby nalezla konkrétní instrumenty, jak krveprolití zamezit.

"Byli jsme kritizováni za dlouhé váhání, ale co se děje překonalo naše obavy. Vyzýváme všechny syrské opoziční strany k setkání na půdě ústředí Ligy arabských států, abychom se dohodli na společné vizi pro přechodné období," řekl Bin Jassim agentuře Reuters.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch obvinila syrský režim ze spáchání zločinů proti lidskosti během syrského povstání, při kterém přišlo o život více než 3500 civilistů a zhruba 1500 členů bezpečnostních jednotek.

 

Právě se děje

Další zprávy