Írán odpoví na útok železnou pěstí, vzkázal Západu

Zahraničí Zahraničí
10. 11. 2011 12:03
Íránský duchovní vůdce varoval Západ před případným útokem na jeho jaderná zařízení
Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí (archivní foto).
Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí (archivní foto). | Foto: Reuters

Teherán - Íránští představitelé přitvrdili v reakcích na zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), a hlavně na spekulace o hrozícím útoku Izraele a jeho spojenců na jaderná zařízení, ve kterých se Teherán podle MAAE snaží vyrobit zbraně hromadného ničení.

"Naši nepřátelé, obzvlášť sionistický režim (Izrael), Amerika a její spojenci, by měli vědět, že na jakoukoliv hrozbu a útok odpovíme rozhodně... náš národ, Revoluční gardy a armáda... odpověď na útok bude silná jako železná pěst," citovala ajatolláha Alí Chameneího agentura Reuters.

Rétorika faktického vůdce Íránu kopíruje slova prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ten se nechal ve středu slyšet, že jeho země ze svého jaderného programu neustopí ani o píď.

"Měli byste vědět, že náš národ z této cesty (jaderného programu) neustoupí ani o píď. Proč shazujete důstojnost agentury jen kvůli nepravdivým výrokům Američanů?" vzkázal Ahmadínežád bezprostředně po vydání zprávy MAAE.

Z jejího textu vyplývá, že islamistický režim chce sestrojit jadernou bombu. Údajně lze také v blízké budoucnosti očekávat, že se pokusí o cvičný podzemní atomový výbuch.

Izrael, který se cítí být islámskou republikou ohrožen nejvíc, v současnosti žije debatou o případném vojenském zásahu proti jaderným zařízením Íránu. Podle britského Guardianu útok zvažují i Američané.

 

Právě se děje

Další zprávy