Je to čaroděj, uznal soud a nechal muži setnout hlavu

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
1. 11. 2011 17:07
Saúdskoarabská justice letos nechala popravit už 44 údajných čarodějů

Rijád - Svět šokovalo video ze Saúdské Arábie, na němž je zachycena veřejná poprava muže odsouzeného za čarodějnictví.

V zemi jsou hrdelní tresty za provozování magie zcela běžné a navíc jsou prováděny obzvláště krutým způsobem - useknutím hlavy.

Letos takto v království skončilo už 44 lidí, přičemž v 11 případech šlo o cizince.

Na záběrech, které se objevily na internetu, je muž dekapitován před zraky veřejnosti na parkovišti. Odsouzenec klečí se zavázanýma očima a kat mu rychlým pohybem meče setne hlavu.

Súdánce Abdala Hamída zatkla náboženská policie kvůli udání. Jeden z důstojníků tvrdil, že Hamíd souhlasil s tím, že za tisíc dolarů připraví kouzlo, kvůli němuž důstojníkův otec opustí svou druhou manželku.

Při tajném procesu, v němž ho nezastupoval žádný právník, pak Abdal Hamíd dostal trest smrti.

Organizace na ochranu lidských práv pondělní případ z Medíny považují za hrůzný a vyzvaly Saúdskou Arábii ke zrušení trestu smrti. Stejný apel přišel také z OSN, ale Saúdská Arábie zmírnění trestů odmítá.

Rovněž Amnesty International případ označila za otřesný a vyzvala krále Abdalláha, aby popravy zakázal.

"Saúdská Arábie dále vykonává tresty tímto nejkrutějším a nejkrajnějším způsobem. Co na tomto případě znepokojuje ještě víc, je fakt, že Abdal Hamíd neudělal nic, co by odpovídalo zločinu," uvedla organizace.

Abdalláh si nicméně z kritiky mezinárodního společenství očividně nic nedělá. Na popravu v královských celách nyní čeká 140 lidí, mezi nimi například moderátor libanonské televize Alí Husajn Sibat, jenž byl usvědčen rovněž z čarování, protože lidem předpovídal budoucnost.

 

Právě se děje

Další zprávy