Reuters: Syrská armáda se pomalu ale jistě drolí

Reuters ČTK Reuters, ČTK
28. 10. 2011 11:00
Dezerce syrských vojáků ohrožují režim Bašára Asada více než pouliční protesty
Příznivce prezidenta Asada (na plakátu) je stále ještě vidět. Snímek z demonstrace v Damašku, která se odehrála 26. října 2011.
Příznivce prezidenta Asada (na plakátu) je stále ještě vidět. Snímek z demonstrace v Damašku, která se odehrála 26. října 2011. | Foto: Reuters

Damašek - Dezerce syrských vojáků ohrožují režim prezidenta Bašára Asada více než pouliční protesty, které Sýrií otřásají několik měsíců.

Armáda se podle diplomatů a vojenských expertů citovaných agenturou Reuters drolí. Přibývá dezercí, avšak alávitší velitelé nepřestávají vojáky posílat rozdrtit odpůrce do všech koutů Sýrie.

Alávité jsou menšinovou šíitskou sektou, většina Syřanů se hlásí k sunnitskému islámu.

"Ten rozpad začíná být neudržitelný. Asad se už nemůže spoléhat na sunnitské mužstvo. Přesuny klíčových a vyčerpaných jednotek stojí hodně peněz. Přestává být dostatek lidí na to, aby mohli souběžně zasahovat proti opozici v jejích hlavních baštách. Mezi sunnity narůstá vůči Asadovi odpor. Možná, že nad venkovskými oblastmi kontrolu ztratí," soudí nejmenovaný evropský diplomat.

Odpor vůči vládnoucí elitě v armádě sílí od svržení a smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Útoky dezertérů na konvoje a pevnosti jsou v minulých týdnech prudší hlavně v severní provincii Idlib u hranice s Tureckem a také podél dálnice mezi Damaškem a Halabem. V Idlibu, Homsu a Hamá bylo podle opozice zabito několik desítek vojáků. Podle Damašku zahynulo od začátku protestů 1100 vojáků a policistů.

OSN odhaduje bilanci nepokojů na 3000 mrtvých Syřanů.

Syrští dezertéři za sebou na rozdíl od libyjských opozičních jednotek nemají mezinárodní podporu. Syrský konflikt se protahuje, Asad má v rukou velká města jako Damašek nebo Halab, ale jeho odpůrci mu zdatně konkurují v menších městech a venkovských oblastech u hranic s Tureckem, Jordánskem a Libanonem.

K nejvěrnějším oddílům patří jednotky, v nichž slouží alávité, k nimž patří také Asadův klan. Jsou členy hlavně elitní a nejlépe vyzbrojené republikánské gardy a čtvrté obrněné brigády. Z těchto složek žádné dezerce hlášeny nejsou. Stojí za nimi opět alávity ovládaná vojenská rozvědka a tajná služba letectva. Obě mají za úkol dezercím zabránit.

Bezpečnostní jednotky sázejí na taktiku, jejímž jádrem je rozmístit kolem měst sunnitské vojáky pod velením alávitských tajných agentů. Několik set vojáků prý bylo zavražděno za to, že odmítli poslechnout rozkazy. Vojsku nyní velí Asadův bratr Máhir a švagr obou Ásif Šaukat. Právě jemu diplomaté připisují odpovědnost za rozkazy k potlačování protestů.

V Homsu dezertéři brání sunnitská sídliště a čelí útokům vojáků i Asadových milicionářů. Ve venkovských oblastech provincie Homs operuje dezertérská jednotka, jíž velí Alí bin Abí Tálib. V Rastanu Asadovým lidem deset dní vzdorovala jiná skupina dezertérů pod velením Chálida bin Valída. V bojích o toto město podle opozice padlo 100 bin Valídových lidí a povstalců.

Nejvýraznějším z dezertérů byl zběhlý kapitán Abdarrahmán Šajch. "Je prohnaný. Dezertéři v Turecku hrají malou roli. Nemají účinné zbraně, chybí jim přenosné protitankové střely. Potřebují mezinárodní podporu, aby se k nim dostalo víc peněz na nákup zbraní," sdělil opoziční zdroj.

Profesor z americké vojenské akademie Andrew Terrill řekl, že povstaleckých bojovníků v Sýrii není mnoho, ale i tak mohou způsobit velké ztráty, protože syrská armáda je vycvičená na válku s Izraelem a na ovládání Libanonu, nikoli na boj proti partyzánům v obydlených oblastech. "Případů dezerce bude zřejmě přibývat stejně jako střetů mezi zběhy a vojáky. Situace se může obrátit ve prospěch opozice, ale bod obratu ještě nenastal. Pro Asada se situace horší," řekl.

Domnívá se, že kdyby Asad a jeho lidé nabyli dojmu, že se dostali do bezvýchodné situace, stáhli by se do alávity obývaných oblastí v okolí Latákíje. Kdyby takto vyklidili terén, mohla by být podobně jako v Libyi ustavena přechodná vláda a ta by mohla žádat o mezinárodní uznání i pomoc světa.

Bývalý stratég jordánské armády generálmajor Músá Hadíd řekl, že velení syrské armády zpřísnilo cenzuru a omezilo vojákům dovolené. Chce zabránit tomu, aby se sunnitští vojáci doma dověděli o rozměrech masakrů, jichž se armáda dopouští v jejich domovských oblastech. "Vojáky pocházející z jihu posílají na sever a naopak. Přes veškerou kontrolu nad veliteli i vojskem začíná v armádě ochabovat důvěra v režim. Vojáci čekají na příležitost, jak se připojit k oponentům," sdělil Hadíd.

 

Právě se děje

Další zprávy