Jemenci zabili šéfa tamní Al-Káidy, kazatele z USA

Zahraničí Zahraničí
30. 9. 2011 11:53
Anvár al-Avlakí je spojován s několika pokusy o teroristické útoky
Anvár al-Avlakí na snímku z roku 2008. Detaily o okolnostech jeho zabití Jemenci tají
Anvár al-Avlakí na snímku z roku 2008. Detaily o okolnostech jeho zabití Jemenci tají | Foto: Wikimedia Commons/Greg A L

Saná - Jemenské bezpečnostní síly zabily Anvára al-Avlakího, údajného šéfa tamní odnože teroristické sítě Al-Káida.

O smrti islámského kazatele amerického původu informovalo ministerstvo obrany. "Byl zabit společně s některými svými druhy," stojí v prohlášení úřadu.

Podle oficiálních informací byl al-Avlakí zlikvidován v provincii Džauf asi 140 kilometrů východně od hlavního města Saná. Operace proběhla dopoledne, ale žádné další podrobnosti o ní zatím nejsou známy. Neoficiální zdroje hovoří o tom, že útok provedla americká letadla.

Usáma internetu

"Usáma internetu", jak mu bylo často přezdíváno, byl považován za velmi schopného organizátora a propagandistu. Své plamenné texty rozšiřoval prostřednictvím blogů, e-mailů, Facebooku, videí na YouTube, ale vydával i klasický časopis v angličtině Inspire, ve kterém byly články typu "Jak udělat bombu v maminčině kuchyni".

Na jeho kázání chodili v 90. letech mimo jiné i někteří útočníci z 11. září. Exnáměstek ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA Charles E. Allen ho dokonce označil za jejich "duchovního vůdce".

Kazatel, jenž se narodil do prominentní jemenské rodiny žijící v americkém Novém Mexiku, se do Jemenu přesunul v roce 2004. Od té doby jeho jméno padlo mimo jiné v souvislosti s útokem z listopadu 2009.

Tehdy major americké armády Nidal Malik Hasan zabil na základně ve Fort Hood 13 svých kolegů a 30 dalších zranil. Ačkoliv Hasan nebyl napojen na žádné teroristické skupiny, údajně obdivoval al-Avlakího učení.

Letos čtyřicetiletý duchovní, který byl na seznamu cílů CIA, stál i za pokusem o atentát na letadlo. Jeho spolupracovníci totiž vycvičili Nigerijce Umara Farúka Abdula Mutallaba, který se chtěl o Vánocích 2009 odpálit na lince z Amsterdamu do Detroitu.

Nejznámějším případem jeho vlivu je přiznání britské studentky Roshonary Choudhryalové. Ta se loni pokusila ubodat člena britského parlamentu. Byla pak odsouzena na doživotí a při výslechu vypověděla, že vyslechla 100 hodin al-Avlakího internetových lekcí.

 

Právě se děje

Další zprávy