Rozhovor: Nebezpečný je Netanjahu, ne palestinský stát

Tomáš Rákos
23. 9. 2011 11:25
Aktuálně.cz mluvilo s předním izraelským historikem Jehudou Bauerem
Jehuda Bauer.
Jehuda Bauer. | Foto: Wikipedia.org

Praha/Jeruzalém - Místo, kde v roce 1948 první izraelský premiér David Ben-Gurion vyhlásil nezávislý stát, zažilo neobvyklou demonstraci. Na telavivském Rotschildově bulváru se ve čtvrtek odpoledne sešlo jednadvacet laureátů nejvyššího izraelského vyznamenání Israel Prize, aby společně podepsali petici na podporu samostatného palestinského státu.

V pátek totiž předstoupí palestinský prezident Mahmúd Abbás před Radu bezpečnosti s žádostí o plnohodnotné členství v OSN.

Proti jsou izraelská vláda, Evropská unie i Spojené státy. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je jednostranná palestinská snaha o vyhlášení nezávislosti nepřípustná. Mělo by jí předcházet vyjednávání.

Před historickou budovu Bejt Dizengoff přišlo umělce, herce, politology, bývalé politiky a generály podpořit několik desítek lidí. "Zrádci! Židovští nacisti!" volali na ně podle izraelských médií kolemjdoucí. 

"Nikdo nemá právo bránit palestinskému národu v získání nezávislého státu, mají na to mezinárodně garantované právo," prohlásil přední světový odborník na dějiny holokaustu a genocidy Jehuda Bauer během setkání zmíněné skupiny intelektuálů s Abbásem v jeho sídle v Ramalláhu před bezmála dvěma týdny.

"Rodilý Žižkovák" žil od svého narození v roce 1926 v Praze. Po Mnichovu s rodiči emigroval do Palestiny. Je členem izraelské akademie věd. Vyučoval na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a spolupracuje s památníkem holokaustu Jad Vašem. Rozhovor poskytl deníku Aktuálně.cz v angličtině, protože češtinu, jak říká, "z poloviny zapomněl a ta druhá půlka k tomu nestačí". 

A.cz: Proč jste se do iniciativy zapojil?

Protože to je v zájmu sionismu. V našem zájmu je sousedit s regulérním státem. Naše pravicová vláda chce ale vládnout všemu od Středozemního moře až po řeku Jordán. Tvrdím, že izraelská vláda prošla proměnou z radikálního sionismu k anti-sionismu. Chceme a potřebujeme mít židovský stát, a to se nepodaří, pokud budeme okupovat Ramalláh či Nábulus.

Abbás, Netanjahu a Obama.
Abbás, Netanjahu a Obama. | Foto: Reuters

A.cz: Premiér Netanjahu a jeho vláda dokola varují světovou veřejnost, že jednostranný krok Palestinců Izrael z bezpečnostního hlediska velmi ohrozí. Souhlasíte?

Největší hrozbou pro Izrael je v současné době vláda Benjamina Netanjahua. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman je bolševik, úplný stalinista. Izolují nás od zbytku světa a ponoukají Palestince, aby se stali víc a víc nacionalistickými a násilnickými. Větší nebezpečí dnes znamenají židovští osadníci na Západním břehu Jordánu, kteří zapalují mešity a chovají se jako náboženští fanatici.

Jsou menšinou, ale i tak velmi nebezpeční. Možná začne nová palestinská intifáda, ale to si palestinská samospráva rozhodně nepřeje. Abú Mázin (palestinský prezident Mahmúd Abbás - pozn. red.) mi osobně potvrdil, že pokud se mu jeho snahy nezdaří, odstoupí. To jistě povede k velkému neštěstí.

A.cz: Vraťme se k premiéru Netanjahuovi. Vy s ním nesouhlasíte, ale všechny jeho argumenty nezní nesmyslně. Pásmo Gazy přeci ovládají islamisté z Hamásu, kteří volají po zničení Izraele...

Ano, Hamás je genocidní antisemitické radikální hnutí plné potenciálních masových vrahů. Je to vláda teroristů. Z palestinského pohledu to jsou ale zase jenom Palestinci, přestože se v roce 2006 chopili vlády převratem. Abbásovo rozhodnutí jít do OSN má Hamás oslabit a zvýšit prezidentovu popularitu v Gaze. Z akademických výzkumů vím, že nejlépe lze upevnit násilnickou diktaturu prostřednictvím ozbrojeného boje.

Ozbrojený konflikt nikam nevede, protože obyvatelstvo se přidá k režimu a začne se bránit. Stejná věc potkala nacistické Německo ke konci druhé světové války. Nejsem pacifista a souhlasím s tím, že izraelská vláda musí bránit své obyvatele. Bojkot je ale kontraproduktivní. Celá ta myšlenka bojkotu, s nímž EU souhlasí, má zabránit pašování zbraní. To se ale stejně děje skrze egyptskou hranici. A tak bráníme třeba dovozu čokolády. Vždyť je to stupidní.

A.cz: Vidíte jako historik v současných událostech nějakou zásadní historickou paralelu?

Abbás to řekl přesně: palestinská území jsou jediným teritoriem na světě, které plně ovládá jiná mocnost. Paralely? Je to to stejné, jako když SSSR okupovalo Československo? Souhlasil byste s tím?  Palestinci nejsou andílci. Nemusím s nimi souhlasit. Před skoro dvěma týdny jsem Abbásovi řekl do očí, že se mi nelíbí jeho disertační práce. Napsal ji v Moskvě a tvrdil v ní, že holokaust byl způsoben sionisty. Řekl jsem mu, že to je neakceptovatelné. To ale neznamená, že s ním nemůžu jednat.

A.cz: Je tedy podle Vás jeho plán předstoupit před OSN a žádat o státnost historickým milníkem v izraelsko-palestinských vztazích?

Já nevím. Historici jsou špatnými proroky, neměli by předpovídat budoucnost. Takže se o to ani nepokouším.

A.cz: Vidíte to jako moment, jenž je vrcholem Abbásovy politické kariéry?

Palestinci před hlasováním v OSN vyšli do ulic.
Palestinci před hlasováním v OSN vyšli do ulic. | Foto: Reuters

Samozřejmě, je to politik. Jak už jsem řekl, chce v případě neúspěchu rezignovat, a to se nesmí stát. Palestinská samospráva se může zhroutit a Izrael bude muset obsadit celý Západní břeh. Je legitimní, že se snaží využít OSN. Ano, určitě v tom hraje roli i jeho politické ego.

A.cz. Česká republika dala jasně najevo, že bude ve Valném shromáždění volit proti palestinskému státu. Co Vás v té souvislosti napadá?

Nevolím v českých volbách, nemůžu to nijak komentovat. Česká republika je v rámci EU nejbližší spojenec Izraele. Já to beru a cením si toho. EU chce svými kroky vše oddálit a dát větší šanci vyjednávání. Ale Netanjahu jednat nechce. Říká ano, ale myslí ne. Češi a celá EU by si měli uvědomit, že vzestup extrémní pravice v USA má vliv na to, co se děje v Izraeli. Je to, jako by nám tady vládla Tea Party. Izraelský pohled na celou věc je následující: hrozí, že extrémní elementy v izraelské politice získají větší vliv - a nutně to nemusejí být Netanjahu a jeho ministři. Jsou zde politické skupiny, které chtějí zaútočit na Írán, což by znamenalo opravdovou katastrofu. Evropané by měli dělat všechno pro to, aby válka na Blízkém východě nezačala. Už tak máme dost problémů.  

A.cz: Podporujete palestinský stát. Jak na iniciativu Vás a dalších intelektuálů pohlíží izraelská veřejnost?

Nejsme politická strana a ani se jí nechceme stát. Jsou mezi námi univerzitní profesoři, bývalí generálové, umělci, spisovatelé. Jsme menšina. Židovská populace v Izraeli má strach, a proto volí pravici. Jsme problematická demokracie, ale demokracie, a proto existuje šance na změnu veřejného mínění. Naši stoupenci jsou příznivci levice i pravice, kdokoliv. Plánujeme demonstraci. (Rozhovor byl pořízen ve středu odpoledne - pozn. red.) Přijde nanejvýš pár stovek lidí. I tak je důležité, aby o nás bylo slyšet. 

 

Právě se děje

Další zprávy