Odveta Izraele: Za sedm mrtvých zabil šest Palestinců

Zahraničí Zahraničí
19. 8. 2011 0:14
Na útok v Eljatu odpověděl Izrael leteckým útokem na jih pásma Gazy
Foto: Reuters

Ejlat - Nejméně osm mrtvých a na třicet zraněných si vyžádala série útoků u města Ejlat na jihu Izraele poblíž egyptské hranice. Podle izraelských politiků i armády jsou za atentáty zodpovědní radikálové z pásma Gazy.

Izrael nenechal útoky dlouho bez odpovědi a zosnoval rychlou odvetu. Izraelské letectvo při náletu na jih pásma Gazy zabilo šest Palestinců.

Palestinští zdravotníci uvedli, že si nálet na Rafáh vyžádal šest lidských životů. Armáda použila bezpilotní letadlo a mířila na automobil s hledanými osobami. Podle izraelských policejních zdrojů jsou mezi šesti mrtvými čtyři členové Výborů lidového odporu. Čtveřice prý byla do dnešní akce v Ejlatu zapojena.

První útok v Eljatu byl namířen na linkový autobus z Beerševy do Ejlatu. Kromě turistů v autobusu seděla i řada vojáků, kteří jeli do přímořského letoviska na víkend.

Dva až tři útočníci se k němu přiblížili v autě, vyklonili se a začali střílet. Duchapřítomný řidič ale zvládl dojet až na nedalekou vojenskou základnu, kde bylo všech deset zraněných ošetřeno. Žádné zranění není vážné.

"Povídal jsem si s mužem, který seděl vedle mě. Najednou jsme ale uslyšeli střelbu. Okamžitě jsme se sehnuli a zasypalo nás sklo. Pak jsme si všimli, že je několik lidí zraněno," cituje BBC jednoho z cestujících.

Následovaly útoky na osobní auta. Útočníci použili dokonce protitankovou střelu a zranili dalších sedm lidí. 

Vojáci pak postavili na přilehlých komunikacích barikády a u jedné z nich teroristy zastavili. Rozpoutala se přestřelka a poblíž jednoho z vojenských vozidel explodovalo několik výbušnin. Než dostala armáda situaci pod kontrolu, došlo k vážnému zranění tří lidí. O minutu později jiná skupina vypálila na jiné auto další protitankovou raketu a zabila jeho pasažéry.

Podle izraelského rozhlasu vojáci nakonec všech sedm teroristů zabili.

Server Haaretz s odvoláním na armádní zdroje uvedl, že do oblasti dopadaly také rakety z egyptské strany hranice.

Guvernér Jižní Sinaje, tedy oblasti hraničící s Izraelem, to ale popřel. "Odmítl, že by z egyptské strany hranice směrem k Ejlatu vycházela nějaké střelba," uvedla egyptská státní televize.

Podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka útočili teroristé z pásma Gazy. "Jde o závažný a koordinovaný teroristický útok, který umožnila oslabená kontrola Egypta nad územím Sinajského poloostrova," řekl Barak a pohrozil, že Izrael "zareaguje rozhodně a zásadně".

Palestinské hnutí Hamás ale podíl na útocích popřelo. Mluvčí Hamásu Táhir Nunu reagoval na Barakova obvinění slovy, že jde o "pokus odvrátit pozornost od vnitřních sociálních problémů v Izraeli". Jeho obyvatelé od půlky července pořádají protesty proti zdražování a nedostatku bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy