Al-Káida chtěla vyhodit do povětří plynovod do Izraele

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 8. 2011 16:20
Islamisté po egyptské revoluci v podstatě ovládli Sinajský poloostrov, armáda ho chce zpět

Káhira - Egyptští vojáci zatkli poblíž hranic s Izraelem čtyři teroristy, kteří se údajně chystali vyhodit do povětří plynovod vedoucí do židovského státu.

"Měli u sebe zbraně a výbušniny a chystali teroristický útok," potvrdil agentuře Reuters zdroj z egyptské rozvědky, který si nepřál být jmenován.

Teroristé s vazbami na Al-Káidu byli zatčeni v rámci operace Eagle, kterou egyptská policie a armáda v pondělí zahájily v reakci na útok na policejní stanici v hraničním městě Al-Ariš.

K útoku došlo 30. července a o život tehdy přišel jeden voják, dva policisté a tři civilisti.

Tisíc egyptských vojáků a policistů se nyní snaží vytlačit přibližně 1200-1300 islámských ozbrojenců, jež se podle odhadů po pádu režimu Husní Mubaraka na Sinajském poloostrově usídlili.

Prozatím bylo zajato jedenáct teroristů a dalších pět jich během bojů přišlo o život. Egypťané zároveň zabavili desítky samopalů, granátů a raket.

Generál egyptské zpravodajské služby reportérům televize CNN pod podmínkou anonymity potvrdil, že Káhira v poslední době zaznamenala zvýšenou aktivitu Al-Káidy poblíž hraničního přechodu Rafáh.

Izrael aktivisty džihádistů v okolí svých hranic sleduje se znepokojením, zatím se ale k žádné otevřené intervenci neuchýlil.

Beduíni uzavřeli s teroristy spojenectví

Ozbrojení islámští radikálové v této horské oblasti uzavřeli dohodu se skupinami beduínů, kteří jsou rovněž ozbrojeni. Tato aliance od pádu Mubaraka Sinajskému poloostrovu v podstatě vládne.

I palestinský Islámský džihád má svou mediální strategii. Na vojenské cvičení v Gaze 13. října byla pozvána i média.
I palestinský Islámský džihád má svou mediální strategii. Na vojenské cvičení v Gaze 13. října byla pozvána i média. | Foto: Reuters

V úterý se navíc objevila zpráva, že se v hraničním městě Al-Ariš opakovaně objevil bývalý lékař Usámy bin Ládina Ramzí Mahmud Al Mowafí.

Ten je na svobodě od 30. ledna, kdy se mu díky nepokojům povedlo utéct z nejstřeženější káhirské věznice. Odpykával si tam doživotní trest. Od té doby jakoby se po něm slehla zem.

Plynovod do Izraele je trnem v oku mnoha Egypťanů. Svržený prezident Husní Mubarak totiž podle kritiků jeho prostřednictvím prodával židovskému státu plyn pod cenou.

 

Právě se děje

Další zprávy