Miliony Syřanů v ulicích, policie desítky postřílela

Reuters ČTK Reuters, ČTK
15. 7. 2011 21:31
Pravidelné páteční protesty trvají už čtyři měsíce
Již tisíce Syřanů utekly před režimem Bašára Asada do Turecka (ilustrační foto).
Již tisíce Syřanů utekly před režimem Bašára Asada do Turecka (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Damašek - Dosud nejmasovější protesty zažila v pátek Sýrie. Na demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada přišly v mnoha syrských městech podle agentury Reuters statisíce lidí, v některých městech podle svědků přesáhl počet manifestujících milion lidí.

V Damašku policie dav rozháněla ostrou střelbou a slzným plynem, jen v hlavním městě bylo zabito šestnáct lidí, celkově zemřelo podle obhájců lidských práv v pátek na demonstracích 28 lidí, dalších čtyřicet utrpělo zranění.

Ve východosyrském města Dajr az-Zaur a v Hamá ve středu Sýrie přišlo dle ochránců lidských práv protestovat přes milion lidí.

Demonstrující se tam vydali do ulic po polední modlitbě a volali po svržení režimu.

Z damašské čtvrti Midan jeden z účastníků protestní akce ohlásil, že policisté použili granáty se slzným plynem a ostrou munici. Policisté prý stříleli na 7000 lidí mířících k místu srazu, jímž byla Hasanova mešita.

V čtvrti Kabún vyšlo do ulic 20 000 lidí. Tam zemřeli dva lidé, ze čtvrti Rukn ad-Dín je hlášeno několik raněných.

Podle opozičních zdrojů se bude v sobotu konat souběžně v Damašku a v Istanbulu konference oponentů režimu. Cílem je dohodnout se na společné taktice, která povede k Asadovu svržení.

Akce nese název Konference národní spásy a koná se na výzvu představitelů opozice doma i v cizině. Na istanbulské části účast podle agentury AFP přislíbilo 500 z nich.

Syrská opozice se už sešla v Istanbulu 26. dubna, 27. června se pak konala schůzka v Damašku.

Syrský režim je ostře kritizován za tvrdé potlačování protivládních protestů. Od poloviny března zahynulo přes 1400 lidí, na 12 tisíc jich bylo zatčeno a tisíce dalších prchly z domovů před vojáky.

 

Právě se děje

Další zprávy