Asadovi příznivci zaútočili na ambasády Francie a USA

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
11. 7. 2011 17:02
Ostraha francouzského velvyslanectví musela střílet do vzduchu. Nepokoje pokračují
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Damašek - V syrském hlavním městě Damašku se v pondělí opět rozpoutaly nepokoje.

Tentokrát se ale sešli přívrženci prezidenta Bašára Asada, které rozlítila čtvrteční cesta amerického a francouzského velvyslance do města Hamá.

Ambasadoři ve městě, jež se stalo baštou rebelů, strávili noc.

Provládní demonstranti se v pondělí v reakci na to pokusili vtrhnout do budov obou velvyslanectví. Před francouzským se dokonce ozývala střelba.

Podle agentury Reuters střílela ostraha diplomatického sboru. Několika výstřely do vzduchu zahnala dav, který se snažil dostat dovnitř. Podle zpráv diplomatů jsou ale demonstranti pořád na místě a velvyslanectví obléhají.

Neklidné pondělí zažila i americká ambasáda. Svědkové, na něž se Reuters odvolává, vypověděli, že protestující na americké ambasádě rozbíjeli okna a na pozemku vztyčili syrskou vlajku. Rovněž tam nastříkali protiamerické graffiti, v němž amerického velvyslance označili za psa, což je pro Syřany hrubá urážka.

Podle nejmenovaného amerického diplomata si Spojené státy pozvou syrského velvyslance ve Washingtonu na kobereček. "Zavoláme si syrského velvyslance a budeme si stěžovat. Jejich reakce na nepokoje byla příliš pomalá," řekl agentuře Reuters.

To ostatně potvrdila i americký ambasáda v Sýrii, která označila zákrok bezpečnostních složek za pomalý a nedostatečný.

 

Právě se děje

Další zprávy