Katar vyhostil Libyjku znásilněnou Kaddáfího vojáky

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 6. 2011 10:49
Imán Ubajdíová byla k nevoli OSN a USA letecky dopravena do libyjského Benghází
Imán Obajdíová má na tváři viditelné šrámy.
Imán Obajdíová má na tváři viditelné šrámy. | Foto: Reuters

Washington/Benghází - Katar vyhostil Libyjku, která před nedávnem vzbudila rozruch tvrzením, že ji znásilnila a mučila skupina vojáků libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Podle mluvčí Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky (UNHCR) Sybelly Wilkesové byla Imán Ubajdíová deportována do povstalecké bašty Benghází na východě Libye. Proč ji Katar vyhostil, není známo.

Wilkesová zároveň poukázala na fakt, že Ubajdíové byl přiznán status uprchlíka a že neexistuje "žádný dobrý důvod", proč byla deportována z Dauhá, kam se uchýlila minulý měsíc.

Ubajdíovou do Benghází dopravilo katarské vojenské letadlo a poté byla ubytována v místním hotelu, řekl agentuře AFP představitel UNHCR ve Washingtonu Vincent Cochetel.

Mladá žena se podle něj nechtěla vrátit do Libye ze strachu o svůj život. "Podle našeho názoru se bojí oprávněně," řekl Cochetel a zdůraznil, že v Libyi "jsou lidé, kteří mají zájem ji umlčet".

USA chtějí pomoci

O případu Ubajdíové se mluví od 26. března, kdy ji vládní agenti vyvlekli z hotelu Rixos v Tripolisu.

Žena tam pronikla, aby ukázala zahraničním novinářům odřeniny a zhmožděniny, jež podle ní utrpěla při znásilnění 15 muži věrnými libyjskému vůdci.

Vojáci ji prý vyvlekli na kontrolním stanovišti z taxi, opakovaně znásilnili a drželi dva dny v zajetí.

Začátkem dubna pak novinářům řekla, že poté, co byla vyvedena z hotelu, strávila 72 hodin ve vazbě, kde ji vyšetřovatelé polévali vodou a házeli na ni jídlo. Propustili ji až po lékařské prohlídce, která údajně potvrdila znásilnění i mučení.

Povstalecká Přechodná národní rada pak 9. května oznámila, že se podařilo Ubajdíovou vyvézt ze země a kvůli její bezpečnosti ji dopravit do Kataru.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že američtí představitelé nedávno s Ubajdíovou mluvili a že USA se "velmi obávají o její bezpečnost".

Toner zároveň potvrdil, že Ubajdíová byla vypovězena z Kataru, a dodal, že Spojené státy se budou snažit pomoci najít pro ni odpovídající azyl v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy