Saúdové postaví jaderné elektrárny za 100 miliard USD

Radim Klekner Radim Klekner
1. 6. 2011 22:45
Rijád chce příjmy z ropy nahradit příjmy z vývozu energie

Rijád - Saúdská Arábie produkuje v současnosti pětasedmdesát procent elektřiny, která se v království vyrobí, v centrálách spalujících fosilní paliva, především paroplynových.

Ačkoliv je ale se 7,5 biliony kubických metrů suroviny zemí s pátými největšími zásobami plynu na světě, hodlá se v budoucnu orientovat mnohem intenzivněji na jádro a obnovitelné zdroje. Nutí ji k tomu vysoký objem emisí, které vypouští do vzduchu.

Saúdská Arábie je s 266 miliony tun ekvivalentu CO2 na devatenáctém místě na světě a mezi blízkovýchodními zeměmi jasně vede.

Do roku 2030 chce s pomocí amerických a francouzských firem postavit šestnáct jaderných bloků za více než sto miliard dolarů, zejména poblíž Rijádu a Džiddy.

Velké plány má však také se solární energií.

Obojí si může dovolit. Dvanáct a půl milionů barelů ropy, kterou každý den vytěží, jí v současnosti zaručují příjem ve výši jedné miliardy dolarů denně.

Sedm miliard USD

Zatímco Německo od jaderné energetiky ustupuje, Francie energii z jádra částečně omezí a Itálie svůj nukleární program nebude zatím obnovovat, asijské a blízkovýchodní státy s ní v budoucnu najisto počítají.

Saúdští šejci chtějí v budoucnosti vsadit více na jádro a obnovitelné zdroje.
Saúdští šejci chtějí v budoucnosti vsadit více na jádro a obnovitelné zdroje. | Foto: Reuters

"Do deseti let chceme mít první dva reaktory,"citoval deník Arab News vládního koordinátora vědecké spolupráce v oblasti atomové energie a obnovitelných zdrojů Abdullaha Gháního bin Melajbárího. "Pak vybudujeme každý rok dva další, až jich bude celkem šestnáct."

Cena jednoho reaktoru bude činit přibližně sedm miliard dolarů.

To je podstatně více než stála největší paroplynová elektrárna na světě postavená u města Džubaíl na pobřeží Perského zálivu. Ta Saúdy přišla na 1,1 miliardy dolarů. Centrála o výkonu 2750 megawattů představuje téměř deset procent instalovaného výkonu saúdskoarabských elektráren.

Tolik příjmů jako z ropy

Rijád počítá s tím, že spotřeba elektřiny bude v příštích letech každoročně narůstat osmiprocentním tempem. Hodlá ovšem vyrábět takové množství elektřiny, aby ji mohl i vyvážet ve velkém.

A takhle má v budoucnu Desertec a evropská supersíť pro zelenou energii fungovat
A takhle má v budoucnu Desertec a evropská supersíť pro zelenou energii fungovat | Foto: Sollar Milenium AG

Ačkoliv to Saúdská Arábie otevřeně nepřizná, zásoby černého zlata v zemi se tenčí a šejkové jím chtějí šetřit. Ke slovu proto přijdou i alternativní zdroje energie.

"Rozhodli jsme se, že v budoucnu budeme více využívat také energii slunce a větru, stejně jako geotermální zdroje," tvrdí prezident výzkumného střediska krále Abdulláha v Chobáru Haším Jamání.

Jaké množství elektřiny z obnovitelných zdrojů chce Saúdská Arábie vyrábět, neřekl, ta z jádra by ale měla místní spotřebu krýt ze dvaceti procent.

Před několika dny Saúdové uvedli do provozu zatím největší solární elektrárnu v zemi o výkonu dvou megawattů. Nachází se na střeše Univerzity krále Abdulláha v západosaúdském Thuválu.

Rijád má ale hlavně zájem zapojit se do projektu Desertec v hodnotě 570 miliard dolarů, v jehož rámci chce konsorcium koncernů, jako je švýcarský ABB či německý Siemens, vybudovat na Sahaře a Arabském poloostrově síť solárních elektráren.

"Chceme vyvážet elektřinu v takovém objemu, aby se to rovnalo dnešním příjmům z ropy," tvrdí ministr ropného průmyslu Alí al-Naímí.

 

Právě se děje

Další zprávy