Fanatici v Gaze oběsili Itala, jenž pomáhal Palestincům

Martin Novák Martin Novák
15. 4. 2011 10:20
Radikálové žádali propuštění svých kolegů zadržovaných Hamásem
Archivní snímek Arrigoniho v Gaze z roku 2008.
Archivní snímek Arrigoniho v Gaze z roku 2008. | Foto: Reuters

Gaza - Přívrženci fanatické islamistické skupiny zavraždili v pásmu Gazy Itala Vittoria Arrigoniho, který žil v pásmu několik let a jako dobrovolník pomáhal Palestincům.

Oznámilo to vládnoucí hnutí Hamás. Jeho ozbrojenci našli Italovo tělo v bytě, který si pronajal jeden z únosců.

Arrigoni zmizel ve čtvrtek, podle prohlášení Hamásu ho teroristé zavraždili ještě tentýž den. Podle dosavadních zpráv byl šestatřicetiletý Ital oběšen.

Malá skupina ultraradikálních islamistů v posledních třech letech tvoří opozici proti Hamásu. Považuje toto hnutí za příliš liberální v prosazování islámského právního řádu a umírněné vůči Izraeli.

Ozbrojené složky Hamásu zatkly jednoho podezřelého, desítky lidí vyslýchají.

Arrigoni byl členem Mezinárodního hnutí solidarity, které se angažuje v pomoci Palestincům a v kampani za zrušení izraelské blokády pásma Gazy.

Foto: Aktuálně.cz

Únosci žádali po premiérovi Gazy a předákovi Hamásu Ismáilu Haníjovi, aby do 30 hodin propustil jejich kolegy, kteří jsou zadržování ve vazbě nebo sedí ve vězení. Video s poždavky zveřejnili na serveru YouTube.

Radikálové jsou seskupení kolem organizace Džajš al-Islám (Islámská armáda). Ta vyzývá také k tomu, aby Hamás vyhlásil v Gaze islámský stát s přísný islámskými zákony.

Dosavadní stav považuje Islámská armáda, jež se netají obdivem k Al-Káidě a Usámu bin Ládinovi, za neuspokojivý.
Hamás se naopak od Al-Káidy distancuje a zdůrazňuje, že s ní neudržuje žádné kontakty.

Hamás vyhrál palestinské volby na začátku roku 2006 a od té doby ovládá pásmo Gazy. Na západním břehu Jordánu naopak dominuje konkurenční hnutí Fatáh.

Připravujeme podrobnosti.


 

 

Právě se děje

Další zprávy