Živě: Francouzi napadli a zničili 5 libyjských letounů

Zahraničí Zahraničí
26. 3. 2011 21:32
Spojenecká letadla bombardují pozice Kaddáfího sil v Misurátě
Zničený tank vládních sil v Adžedábíji.
Zničený tank vládních sil v Adžedábíji. | Foto: Reuters

Praha - Protesty, demonstrace, střelba do lidí. Tak vypadají v posledních dnech mnohé arabské země.

Pátek byl znovu velmi krvavý. Syrská policie zastřelila v Damašku a městě Dará na jihu země přes dvacet lidí, v jordánském Ammánu zemřel jeden člověk a sto dalších utrpělo zranění.

V Libyi za pokračujících náletů mezinárodní koalice Kaddáfího síly nadále ostřelují město Misuráta, naopak rebelové pomalu postupují a dobyli Adžedábíji, jižně od jejich hlavní sídla v Benghází.

Odpoledne jim pak padlo do rukou další město Brega.

Demonstrovalo se i v Saúdské Arábii. Několik stovek šíitských muslimů vylšo do ulic města Katífu, aby podpoříli své souvěrce na Bahrajnu.

V Jemenu se podle všeho schyluje k odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který zemi vládne od roku 1979.

Tam saúdská vláda vyslala tisícovku vojáků, aby pomohla králi potlačit protesty šíitů, kteří na ostrově tvoří většinu obyvatel.

Situaci sledujeme online, tentokrát nově zařazujeme zprávy ze všech arabských zemích, kde to vře, nikoliv jen z Libye.

Foto: Aktuálně.cz

21:32 - Francouzská letadla bombardovala letiště v Misurátě. Zničila na ploše pět libyjských letounů a dvě helikoptéry. Potvrdil to mluvčí francouzské armády.

Foto: Aktuálně.cz

18:01 - Policie a příslušníci speciálních jednotek zastřelili v syrském městě Latákíja při demonstraci tři lidi. Uvedla to teelvize Al-Džazíra. Městem prý zní prudká střelba.

Foto: Aktuálně.cz

17:33 - Stanice BBC s odvoláním na svůj zdroj ve městě hlásí, že Kaddáfího vojáci zahájili mohutnou ofenzívu na Misurátu, centrum ostřelují z tanků a děl. Snaží se zpět dobýt i přístav, který před několika dny obsadili rebelové. Loď s humanirátní pomocí z Malty, kerá měla do města dorazit, údajně Kaddáfího plavidla pod hrozbou palby přinutily k návratu.

Foto: Aktuálně.cz

17:24 Libye - Povstalcí oznámili po dobytí Adžedábíje další úspěch. Prý dostali pod kontrolu další město Brega, které leží na západ od Adžedábíje. Brega se nachází blízko důležitého ropného terminálu.

Foto: Aktuálně.cz

17:20 Sýrie - Podle svědků syrská policie rozhání slzným plynem další demonstraci v centru města Dará.

Foto: Aktuálně.cz

17:02 Jemen - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih dementoval zprávy, že by měl v nejbližších hodinách odstoupit a že už se na tom dohodl a armádou a opozicí. Připomeňme, že Sálih je prezidentem od roku 1979 a v posledních týdnech čelil masovým demonstracím, požadujícím jeho odchod.

Foto: Aktuálně.cz

16:00 Sýrie - Revolta v Sýrii hrozí přerůst v zuřivý sektářský konflikt. Režim strany Baas je tvořen hlavně náboženskou menšinou alávitů (zvláštní odnože šíitských muslimů), podíl alávitů v celkové populaci země činí ale jen zhruba dvanáct procent. Tajná služba a elitní Republikánská garda, stejně tak velení nejdůležitějších obrněných divizí, je v rukou těchto alávitů.

Rozstřílená dodávka po protestní demonstraci v Damašku.
Rozstřílená dodávka po protestní demonstraci v Damašku. | Foto: Reuters

Většinou obyvatel, stejně tak jako branců v armádě, tvoří sunnitští muslimové. A právě mezi nimi panuje největší odpor k režimu prezidenta Bašára Asada (křesťané, kteří tvoří přibližně deset procent populace, mají v Asadovi záruku hráze proti radikálnímu islamismu).

V roce 1982 sunnité povstali ve města Hamá, armáda při potlačení vzpoury za použití těžkých zbraní usmrtila tisíce lidí, možná více než deset tisíc. Tento masakr v Sýrii dodnes není zapomenut.

"Syrský režim před sebou nemá příliš dobré možnosti. Nemusí být jednoduché přemluvit armádu, kde slouží hlavně sunnité, aby střílela do demonstrací sunnitů. Nabere-li povstání na síle, ozbrojené složky pravděpodobně nezůstanou jednotné. Alavitská menšina se tak může ocitnout v postavení, kdy bude bojovat brutálně, protože jí půjde o existenci, o přežití," řekl agentuře Reuters analytik a specialista na Sýrii Fajsal Itání z výzkumného ústavu Middle East and North Africa Forecasting at Exclusive Analysis.

Foto: Aktuálně.cz

15:37 Bahrajn - Policie na Bahrajnu v pátek rozháněla demonstraci slzným plynem. Zemřel jedenasedmdesátiletý muž, který se nadýchal plynu o domu, kde bydlel. Na Bahrajnu vypukly velké demonstrace na začátku března, většinoví šíité se domáhali demokracie a stejných práv, jako má vládnoucí sunnitská menšina.

Na obranu monarchie vstoupilo na ostrov zhruba tisíc vojáků ze Saúdské Arábie. Šíitská opozice to označila za okupaci Bahrajnu.

Bahrajn je sice malá země, ale strategicky velmi důležitá. Je to finanční a bankovní centrum Perského zálivu a je zde velká americká námořní základna, která hrála důležitou roli při válkách USA v Afghánistánu a Iráku.

Foto: Aktuálně.cz

14:08 Sýrie - V městečku Tafas na jihu Sýrie dav zapálil policejní stanici a místní sídlo vládní strany Baas. Mezitím vláda oznámila, že propustila 260 politických vězňů, většinou islamistů.

Foto: Aktuálně.cz

13:30 Libye - Západní novináři, ubytovaní v hotelu Dosis v Tripolisu, dnes byli svědky dramatické události přímo v lobby. Do hotelu přišla žena, která se představila jako Imán Objedíová. Měla šrámy a řezné rány na obličeji a noze.

Imán Obajdíová má na tváři viditelné šrámy.
Imán Obajdíová má na tváři viditelné šrámy. | Foto: Reuters

Novinářům s pláčem vypověděla, že byla zatčena na kontrolním stanovišti Kaddáfího vojáky kvůli tomu, že je z Benghází. Muži ji prý znásilnili, močili na ní, bolestivě ji svázali ruce a noži jí řezali do kůže.

Nestihla už říci, zda jim uprchla nebo ji pustili. Jeden z místních Libyjců - podle novinářů tajný policista - na ní vytáhl pistoli a táhl jí pryč. Další muž vytáhl nůž a křičel na ní, že je zrádkyně.

Ženu pak odtáhli na parkoviště a naložili do automobilu. Několik novinářů bylo při potyčce zraněno, jednomu z nich se Libyjci pokusil zabavit kamerou, se kterou Obajdíovou natáčel.

Muži se snaží Obajdíovou odtáhnout pryč, z dosahu západních novinářů.
Muži se snaží Obajdíovou odtáhnout pryč, z dosahu západních novinářů. | Foto: Reuters

Foto: Aktuálně.cz

13:08 Libye - Spojenecká letadla bombardovala postavení Kaddáfího jednotek v Misurátě. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na svědky z města.

Foto: Aktuálně.cz

12:47 Sýrie - Na Facebooku se to už jen hemží výzvami k pokračování protestů a k revoluci. Vypadá to, že tvrdý zásah bezpečnostních sil Syřany nezastrašil, spíše naopak. V noci na sobotu vojáci údajně zaútočili proti asi 4000 účastníků protestu v sedě ve městě Duma u Damašku, kolem 200 demonstrantů bylo zatčeno.

Foto: Aktuálně.cz

12:26 Libye - Podle posledních zpráv Kaddáfího vojáci ovládají vjezdy do města Misuráta ze dvou směrů a odstřelovači na střechách budov pokračují v palbě do lidí. Lékař z tamní nemocnice uvedl, že v tomto týdne ve městě zemřelo 115 osob. Misuráta je třetím největším městem Libye, leží 200 kilometrů východně od Tripolisu a větší část města kontrolují rebelové. Město je však Kaddáfím odstřiženo od elektřiny, vody a plynu, nemocnice jsou přeplněné raněnými.

Foto: Aktuálně.cz

12:20 Sýrie - Strana Baas vládne v Sýrii už od roku 1963, Bašár Asad nahradil ve funkci prezidenta svého otce Háfize v roce 2000. Syrský režim se opírá o početnou a rozvětvenou tajnou policii. Podle exilové opozice lidem vadí především korupce na nejvyšších místech. Prezidentův švagr Rámí Machlúf ovládá velkou část exportu zboží do Sýrie - například elektroniky - a je také vlastníkem mobilního telefonního operátora pro Sýrii či sítě hotelů. Velení armádních elitních jednotek má na starosti Asadův bratr Mahír.

Foto: Aktuálně.cz

12:02 Sýrie - Po pátečním krveprolití se dnes chystá další protest v syrském městě Dará. Odpoledne se uskuteční pohřeb obětí včerejší policejní střelby. Pohřby obětí se obvykle mění v další demonstraci, minulý týden už syrské speciální jednotky na jeden pohřební průvod střílely. Mluvčí syrské vlády oznámil, že při pátečních demonstracích byla řada protestujících ozbrojena a policie jen střílela na svoji obranu. Protesty se včera v Sýrii konaly v mnoha městech, včetně metropole Damašku.

Foto: Aktuálně.cz

11:10 Libye - Americký prezident Barack Obama uvedl na tiskové konferenci, že operace v Libyi je velmi úspěšná. Kaddáfího vzdušné síly jsou neutralizovány a i jeho pozemní jednotky ustupují. Podle něj akce mezinárodní koalice zachránila mnoho životů.

 

 

Foto: Aktuálně.cz

 

11:04 Libye - Libyjští povstalci se dnes ráno znovu zmocnili města Adžedábíja na východě země. Pozice vládních sil u východní brány města jsou prázdné a na místě byly jen ohořelé tanky. Adžedábíja leží asi 160 kilometrů jižně od bašty povstalců Benghází a je strategicky velmi důležitá, protože z ní vedou silnice na západ, jih i východ Libye.

Foto: Aktuálně.cz

11:00 Bahrajn - Irácký premiér Núrí Malikí kritizoval příchod tisícovky saúdských vojáků na Bahrajn a potlačení protestů tamní šíitské opozice. Podle něj tato situace může vyústit v sektářské násilí na celém Blízkém východě. Také Irák je rozdělený na šíity a sunnity, sám irácký premiér je šíitský muslim. Proti zásahu na Bahrajnu ostře protestuje také Írán, kde rovněž převládají šíité.

Foto: Aktuálně.cz

10:48 Libye - Mezinárodní koalice v noci na sobotu bombardovala vojenské cíle na východním předměstí Tripolisu. Podle libyjské televize, na kterou se odvolává agentura AFP, byly slyšet nejméně tři silné exploze. Není jasné, zda šlo o útoky letounů, raketové údery, případně obojí. Východní předměstí Tripolisu bylo cílem útoků spojenců už několikrát. Údery míří hlavně na místní radarovou stanici.

Foto: Aktuálně.cz

10:42 Jemen - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih po několika týdnech protestů a demonstrací přece jen odstoupí a předá moc. Nechce ji však předát do rukou opozice, přechodnou hlavou státu bude někdo z jeho dosavadních spolupracovníků. Uvedl to ministr zahraničí Abúbakr Kirbí.

V pátek se v metropoli Saná uskutečnily masové demonstrace Sálihových příznivců a odpůrců, k násilí však nedošlo. Před týdnem ovšem odstřelovači ze střech zabili téměř padesát lidí. Na stranu opozici přešli i někteří armádní generálové a diplomaté.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy