Izraelský exprezident Kacav dostal 7 let za znásilnění

Zahraničí Zahraničí
22. 3. 2011 8:56
Kacav musel kvůli obvinění v roce 2007 opustit prezidentský úřad

Tel Aviv - Bývalý izraelský prezident Moše Kacav dnes dostal u soudu sedmitelý trest vězení za znásilnění.

Toho se měl dopustit v devadesátých letech, ještě ve funkci ministra cestovního ruchu. Později už v prezidentské funkci byl navíc obviněn ze sexuálního obtěžování.

Soudce také rozhodl, že bývalý politik musí jedné ze svých obětí zaplatit 100 tisíc izraelských šekelů (téměř půl milionu korun).

Kacav, který v době své politické kariéry patřil k pravicovému bloku Likud,  se stal prezidentem v roce 2000, ale v roce 2007 musel kvůli obvinění na jeho adresu rezignovat.

Jde o jeden z nejhorších poltitických skandálů v dějinách Izraele.

Ze znásilnění ho obvinila někdejší zaměstnankyně ministerstva cestovního ruchu, identifikovaná u soudu jako A. "Čin se stal v kanceláři obžalovaného. ´A´ jasně vyjádřila nesouhlas. To není obtěžování, to je znásilnění," řekl soudce.

Moše Kacav při svém projevu: Jde o falešná obvinění.
Moše Kacav při svém projevu: Jde o falešná obvinění. | Foto: Reuters

To, že se dotyčná obrátila na soud až po letech, prý neznamená, že lže. "´A´ je čestná osoba a mluví pravdu. Kacavovo svědectví bylo plné lží," sdělil soudce.

Ze sexuálního obtěžování Kacava obvinily ženy identifikované jako H a L, které pracovaly v prezidentské rezidenci. H později svou výpověď sice změnila, ale její otec řekl, že se jednou vrátila ze služby rozrušená z prezidentova chování.

Kacav byl dlouholetým poslancem parlamentu, ve volbách v roce 2000 překvapivě porazil Šimona Perese. Ten se ale pak přece jen stal hlavou státu právě po odstoupení Kacava.

 

Právě se děje

Další zprávy