WikiLeaks: Saúdská Arábie nadhodnotila své zásoby ropy

Václav Viták
9. 2. 2011 17:15
Saúdové ztrácí schopnost bránit růstu cen ropy zvyšováním své produkce
Král Abdalláh s prezidentem Obamou- vztahy USA s pouštním královstvím určuje ropa
Král Abdalláh s prezidentem Obamou- vztahy USA s pouštním královstvím určuje ropa | Foto: Reuters

Londýn - Spojené státy se obávají, že Saúdská Arábie nemá ve skutečnosti takové zásoby ropy, jak se doposud předpokládalo. Vyplývá to z diplomatických depeší, které zveřejnil server WikiLeaks a z nichž cituje list The Guardian.

Američané si nejsou jisti ani tím, zda Saúdská Arábie dokáže zvyšovat produkci tak, aby ceny této energetické suroviny na světových trzích nezačaly raketově růst.

Varování, že by pouštní království mohlo nadhodnotit odhady zásob své ropy až o 40 procent oproti realitě, bere americká vláda velmi vážně, stojí ve zveřejněných dokumentech.

Podle diplomatických depeší z let 2007 až 2009 sdělil saúdskoarabský geolog Sadád al-Husejní v roce 2007 americkému konzulovi v Rijádu, že jeho země už nebude schopna bránit růstu cen ropy ve světě zvyšováním své produkce.

Husejní, bývalý šéf geologického průzkumu firmy Aramco, která má v Saúdské Arábii monopol na těžbu ropy, Američanům vysvětlil, že Saúdové uváděli vyšší objem těžitelných rezerv ropy, aby získali co největší zahraniční investice.

O 300 miliard barelů méně

Jedna depeše do Washingtonu říká: "Podle Husejního má problém dvě stránky. Zaprvé je možné, že saúdské ropné rezervy nejsou tak bohaté, jak se občas uvádělo. A za druhé, že zahájení jejich těžby nepůjde tak rychle, jak Aramco a energetičtí optimisté tvrdili.

Oficiální představitelé saúdskoarabské firmy Aramco přitom v té době prohlašovali, že Saúdská Arábie má ropné zásoby v objemu 716 miliard barelů, z nichž 51 procent lze vytěžit.

Dále uváděli, že do dvaceti let se - vzhledem k dalšímu geologickému průzkumu - objem odhadovaných zásob této suroviny v Saúdské Arábii zvýší na 900 miliard barelů.

V depeši do Washingtonu se však píše: "Husejní nesouhlasí s touto analýzou a je přesvědčen, že společnost Aramco nadhodnotila své rezervy možná až o 300 miliard barelů."

"Podle jeho názoru se využívá již 50 procent původních nalezišť," uvádí se v dokumentu. "Následovat bude trvalý pokles produkce, který nezastaví ani to největší úsilí. (Husejní) je přesvědčen, že výsledkem bude nejprve stagnace v celkové produkci, která bude trvat asi patnáct let, a po ní přijde postupné snižování produkce."

Dokáží ještě udržet ceny?

Američané si proto kladou zásadní otázku, zda Saúdská Arábie bude dál schopna fungovat jako stabilizátor cen ropy.

"Zjevně mohou vyšroubovat cenu nahoru, máme ale pochybnosti, zda mají ještě moc ji také po delší dobu tlačit dolů," píše se v jednom telegramu.

USA tyto obavy nikdy neventilovaly nahlas. Mnozí odborníci je ale už vyslovili.

Stále častěji se ozývá názor, že těžba ropy ve světě dosáhne maxima už v roce 2020. To si myslí například Fatih Birol, šéf Mezinárodní energetické agentury OSN.

Většina expertů tento takzvaný ropný zlom očekávala později a svět je proto na případnou krizi, kterou by to způsobilo, zcela nepřipraven.

 

Právě se děje

Další zprávy