Proti Mubarakovi demonstrovali dnes Egypťané i v Praze

Zahraničí Zahraničí
4. 2. 2011 17:25
Opozice označila pátek za "den odchodu." Tím, kdo má odejít, je prezident Mubarak.
Foto: Reuters

Káhira - Sto tisíc lidí se v pátek znovu shromáždilo na náměstí Tahrír v centru egyptské metropole.

S výzvou přimět k odchodu prezidenta Husního Mubaraka. Opozice dnešek také nazvala "dnem odchodu."

Podle svědků lidé zpívali státní hymnu a vydali se na pochod kolem parlamentu a státní televize. Její vysílání stále zůstává v rukou lidí loajálních Mubarakovi.

Krvavé střety se stoupenci prezidenta a příslušníky tajné policie v civilu, které charakterizovaly dění v Káhiře ve středu a čtvrtek, se zatím neopakují.

Armáda proti demonstrantům patrně nezasáhne, pokud protesty nevyústí opětovně v násilí. V jedné z ulic vedoucích k Tahríru se nakupily stovky Mubarakových stoupenců, vyjít na náměstí se však neodvážily.

Velké demonstrace za odstoupení prezidenta se konaly i v dalších egyptských městech. V Praze demonstrovala před egyptským velvyslanectvím necelá stovka Egypťanů a Arabů, žijících v České republice.

Mubarak včera v televizním projevu zopakoval, že zatím neodstoupí, protože chce předejít chaosu. Už dříve oznámil, že dokončí současný prezidentský mandát a odejde v září.

Kámen, letící na odpůrce Mubaraka v centru Káhiry.
Kámen, letící na odpůrce Mubaraka v centru Káhiry. | Foto: Reuters

Opoziční vůdce Muhammad Baradej ho vyzval, aby odstoupil dnes, dokud je tak ještě možné učinit důstojnou cestou. O možnosti prezidentova odchodu údajně vyjednávají také američtí představitelé.

Ve hře je možnost, že dočasným prezidentem bude nynější viceprezident Umar Sulajmán, který vytvoří přechodnou vládu národní jednoty na dobu jednoho roku. Pak se uskuteční volby.

Vlna protestů, která začala malou demonstrací minulé úterý, si dosud vyžádala přes 300 mrtvých a několik tisíc zraněných.

Mezitím Káhiru houfně opouštějí další cizinci, mezi nimi i novináři. Řada z nich byla během uplynulých dvou dnů napadena, zbita nebo okradena.

Egyptská přímořská letoviska zase opouštějí turisté, většina Čechů by se měla do neděle dopravit domů speciálními charterovými lety.

K okamžitému jednání o zahájení rozhovorů, jež by umožnily přechod k demokracii, vyzvali v pátek v Bruselu všechny zainteresované strany představitelé Evropské unie.

Český premiér Petr Nečas zároveň vyslovil názor, že by ČR mohla poskytnout "své zkušenosti s ustavením některých institucí a procesů souvisejících s demokratizací země a transformací k plně demokratickému systému".

"Pokud dnes vidíme v ulicích Káhiry státem podporované násilí a najímání rváčů, kteří mají bít protestující, pak by egyptský režim ztratil veškerou zbývající důvěryhodnost či podporu v očích západního světa," řekl předseda britské vlády David Cameron.

 

Právě se děje

Další zprávy