Káhira v plamenech, Mubarak slíbil novou vládu. Svou

Martin Novák Simona Holecová, Martin Novák
29. 1. 2011 1:02
Do ulic egyptské metropole vjely po demonstracích desetitisíců lidí obrněné transportéry
Foto: Reuters

* NOVĚ JSME DOPLNILI noční prohlášení prezidenta Husního Mubaraka * Přislíbil politické a ekonomické reformy, ale také "obnovu pořádku"

Káhira - Egypt v pátek zažil nejmasivnější protesty za třicet let vlády prezidenta Husního Mubaraka.

Na konci krvavého dne, který přinesl nejméně třináct mrtvých a přes tisíc zraněných, vystoupil Mubarak v televizi. Krátce po půlnoci tamního času oznámil, že rozpouští současnou vládu. Už v sobotu hodlá začít sestavovat nový kabinet, který bude pracovat na "demokratických reformách".

Desetitisíce lidí přitom žádaly v největších městech Egypta právě jeho odchod.

Prezident ovšem nic takového v úmyslu nemá: V projevu ani nenaznačil, že by se chystal rezignovat či dokonce po vzoru tuniského prezidenta odejít ze země. Naopak: V postupu vůči demonstrantům zjevně přitvrdí.

"Jsem na straně svého lidu. Učiním všechny kroky, abych zajistil práva a svobodu Egypťanů, rozvoj pracovních příležitostí a pomoc nejchudším," prohlásil Mubarak.

Druhou větou však řekl, že tyto výsady jsou jen pro ty, kdo respektují zákony. "Jsem také na straně bezpečnosti v Egyptě... A nedovolím, aby cokoli zvenčí narušilo budoucnost a mír naší země." Protesty jsou podle něj součástí spiknutí, jehož cílem je destabilizace Egypta.

Šlo o jasný vzkaz: V té chvíli už v ulicích Káhiry a dalších měst patrolovala armáda. Agentury sice přinesly záběry několika podpálených obrněnců, ale také silně ozbrojených vojáků.

Jak vypadala Káhira v noci na sobotu? Podívejte se do této galerie:

Co se dělo přes den?

Reakce policie vůči demonstrantům se po celý den přitvrzovala. Policisté zakročili nejprve vodními děly, posléze i slzným plynem a střelbou gumovými projektily.

Večer prezident vyhlásil zákaz nočního vycházení. Nepomohlo to, tisíce lidí dál protestovaly proti režimu. Do centra Káhiry tedy najely obrněné transportéry. V centru města - zejména od budov parlamentu a vlády - byly podle svědků slyšet výstřely.

Vojáci vytlačili dav od důležitých státních úřadů a také od sídla státní televize. Demonstranti v Káhiře zapálili sídlo vládnoucí Národní demokratické strany.

Po jedné hodině v noci však kontrolu definitivně převzala armáda. Na hlavním náměstí Tahrír, kde se nespokojení lidé soustředili, najelo dvacet armádních vozidel. Protestující se pak rychle rozprchli do okolních uliček. 

Prohlédněte si fotogalerii z pátečních střetů:

Vláda už brzy ráno odstřihla celý Egypt od internetu, také možnost odesílat a dostávat SMS zprávy byla omezená.

Opoziční vůdce a bývalý ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej je po pátku v domácím vězení, brzy ráno také policie pozatýkala vedené organizace Muslimské bratrstvo.

České aerolinie odložily páteční let z Prahy do Káhiry na sobotní ráno. Letadlo mělo odletět ve 21:40. Turisté v přímořských letoviscích na Sinaji a v Hurghdadě zatím nemají žádné problémy, cestovní kanceláře ale zrušily výlety do Káhiry.

Kritici režimu demonstraci svolávali přes sociální sítě Twitter a Facebook, které byly blokovány už od středečního večera.
Inspirací pro Egypťany byla revolta v Tunisku, která svrhla na začátku roku dlouholetého diktátora Zina Abidína bin Alího.

Lidé žádají odstoupení dvaaosmdesátiletého prezidenta Husního Mubaraka, který vládne autoritářsky od roku 1981 a chystá se v nadcházejících volbách kandidovat už na své šesté volební období. Protesty spustila nespokojenost Egypťanů s korupcí, nezaměstnaností a potlačováním svobody médií a názorů vůbec. Zatím - během čtyř dnů nepokojů - zemřelo podle posledních ověřených údajů osmnáct lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy