Izraelci a Hamas prý tajně jednali v Česku

Zahraničí Zahraničí
20. 1. 2011 13:50
Tvrdí to palestinské zdroje, oficiální potvrzení dosud chybí

Jeruzalém - Některá palestinská média zveřejnila ve čtvrtek zprávu, že se představitelé palestinského hnutí Hamas a izraelské vlády sešli k tajnému jednání v České republice.

Nikdo v Izraeli ani pásmu Gazy však tuto informaci zatím oficiálně nepotvrdil.

Tisková agentura Palestine Press Agency oznámila, že zástupci izraelské zpravodajské služby Mossad se v Česku potkali s jedním z předáků Hamasu Sálihem Arúrím, který žije v Sýrii. Schůzku prý iniciovala izraelská strana.

Hamas ovládá od voleb v roce 2006 pásmo Gazy a zatím oficiálně neuznal právo Izraele na existenci. Izraelská vláda naproti tomu považuje Hamas za teroristickou organizaci a odmítá s ní vyjednávat.

V posledních letech došlo mezi Hamasem a izraelskou armádou k několika větším vojenským střetům. Izraelci Gazu silně bombardovali na přelomu let 2008 a 2009. Pásmo Gazy je pod izraelskou blokádou a může tam jen náklad, který Izraelci na hranicích zkontrolují.

S druhým palestinským hnutím Fatáh, které ovládá západní břeh Jordánu, Izraelci kontakty udržují.

Česká republika patří v rámci Evropské unie spíše k proizraelským zemím. Není známo, že by se v Česku kdy izraelsko-palestinské rozhovory - ať už veřejné, nebo tajné - konaly.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy