Egyptské kostely obchází strach, nesmějí k nim auta

Martin Novák Martin Novák
3. 1. 2011 12:01
Policie prověřuje, zda teroristé, kteří zaútočili na kostel, přišli z Iráku
Foto: Reuters

Káhira - Kostely v egyptských městech se před tamními Vánocemi mění ve střežené pevnosti.

Vláda po sobotním masakru před kostelem v Alexandrii, kde si výbuch bomby připravil o život dvaadvacet lidí, nařídila policistům hlídkovat před křesťanskými svatostánky.

Před mnoha z nich se teď nesmí parkovat automobily. Celkem stojí v Egyptě zhruba dva tisíce kostelů.

Hrozba z Iráku

Koptší křesťané tvoří asi desetinu z osmdesáti milionů obyvatel země. Tvrdí, že bezpečnostní opatření přicházejí pozdě, protože o výhrůžkách se vědělo.

"I kdyby za masakrem stála Al-Káida, nepovedl by se bez pomoci někoho, kdo to tady zná a bez podcenění rizika ze strany bezpečnostních sil. Pokud výhrůžky byly známé, proč před kostelem v Alexandrii mohla parkovat auta," citovala agentura IPS Amgada Butrúse, křesťana a majitele lékárny z Káhiry.

Egyptská policie vyslýchá sedm zadržených lidí a prověřuje také seznam lidí, kteří v poslední době přicestovali do země z Iráku. Právě irácká odnož Al-Káidy adresovala koptům v Egyptě výhrůžky.

Důvodem mělo být údajně věznění dvou žen v jednom z egyptských klášterů. Křesťanky podle iráckých fanatiků přestoupily z křesťanství na islám a nyní jsou vězněny proti jejich vůli.

Představitelé koptské církve to označili za nesmysl.

"Když před vice něž měsícem Al-Káida oznámila, že na nás zaútočí, rozhodla se vláda čekat s bezpečnostními opatřeními a naší ochranou, až se stana nějaká tragédie," ptal se Nadír Šenuda, který se v neděli zúčastnil protestního pochodu v Alexandrii.

Útok v egyptské Alexandrii následuje dva měsíce poté, co 31. října teroristé přepadli kostel v centru Bagdádu. Při následné operaci iráckých speciálních sil zahynulo čtyřiačtyřicet lidí.

Zrušené Vánoce

Kvůli obavám z násilí iráčtí křesťané na mnoha místech zrušili všechny vánoční akce a oslavy, některé kostely zůstaly zavřené.

Koptové byli často terčem militantních islamistických skupin v polovině devadesátých let. Hlavně v menších městech jižně od Káhiry.

Koptové při mši.
Koptové při mši. | Foto: Reuters

Pak se situace zklidnila, ale poslední roky jsou znovu krvavé. Před rokem 6. ledna útočníci zastřelili z jedoucíhovozu před kostelem šest křesťanů ve městě Nág Hammádí.

Koptové slaví Vánoce tento týden, takže panují obavy z dalšího krveprolití. Nejvyšší duchovní autorita egyptských muslimů šajch Ahmad Tajíb se sešel z hlavou koptské církve Šenudou III.

Útok odsoudil a vyzval k jednotě všech Egypťanů bez ohledu na jejich náboženství, stejně jako prezident Husní Mubarak.

Koptové si ale stěžují na to, že jsou stále více diskriminováni. Mají podle nich menší šance dostat práci ve státní správě nebo na univerzitě než muslimové.

Na stavbu kostela v Egyptě je třeba mít mnoho různých povolení, zatímco postavit mešitu je poměrně jednoduchý a rychlý proces.

Počet křesťanů v některých muslimských zemích:

  • Izrael a Záp. břeh Jordánu - 200 tisíc
  • Jordánsko - 150 tisíc
  • Irák - 900 tisíc (od roku 2003 jich ubývá)
  • Turecko - 85 tisíc
  • Írán - 130 tisíc
  • Libanon - 1,5 milionu
  • Sýrie - 850 tisíc
  • Egypt - 8 milionů
  • Pákistán - 2,8 milionu


 

 

Právě se děje

Další zprávy