Atentát v Egyptě, bomba ve Škodovce zabila 21 lidí

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
1. 1. 2011 22:30
Exploze před kostelem křesťanské koptské církve vyvolala srážky mezi křesťany a muslimy
Koptští věřící.
Koptští věřící. | Foto: Reuters

Alexandrie - Přinejmenším 21 mrtvých si vyžádal výbuch bomby umístěné ve vozidle zaparkovaném před kostelem v egyptské Alexandrii. Po explozi vypukly v ulicích města střety mezi křesťany a muslimy. Policie zakročila slzným plynem.

Explozi u kostela křesťanské koptské církve zřejmě způsobil sebevražedný atentátník a do útoku byli podle ministerstva vnitra možná zapojeni i cizinci. Podle egyptské televize byla nálož nastražena v automobilu značky Škoda. Z vozidla vyšlo několik mužů a téměř vzápětí se ozval výbuch.

Atentát se stal zhruba dvacet minut po půlnoci na Nový rok místního času (23:00 SEČ), kdy z kostela začali vycházet věřící. Sanitky rozvezly do nejbližších nemocnic zraněné, mezi nimiž je podle ministerstva vnitra i osm muslimů.

Egyptský prezident Mubarak útok odsoudil a vyzval křesťany i muslimy, aby se sjednotili a společně se postavili teroristickým silám, které chtějí narušit bezpečnost země, její stabilitu i jednotu jejích obyvatel. Ke klidu příslušníky obou náboženství vyzval i mluvčí mešity Al-Azhar.

Americký prezident Obama v prohlášení uvedl, že křesťanští věřící byli jasným terčem útočníků, kteří podle něj nemají žádnou úctu k lidskému životu a musí být postaveni před soud. USA jsou prý připraveny nabídnout Káhiře při odpovědi na útoky nezbytnou pomoc.

"Tento masakr má podpis Al-Káidy, tento způsob používá i v jiných zemích," prohlásil Kámel Saadek z alexandrijské rady koptské církve.

Koptští křesťané tvoří 10 procent ze 79 milionů obyvatel převážně muslimského Egypta.

Egypt čekají v září prezidentské volby, před kterými stupňuje bezpečnostní opatření i před kostely, zvláště poté, co irácká skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida pohrozila v listopadu loňského roku útoky na egyptské kostely.

 

Právě se děje

Další zprávy