Bývalý prezident Izraele byl obviněn ze znásilnění

ČTK ČTK
30. 12. 2010 10:32
Moše Kacav může dostat až šestnáctiletý trest

Tel Aviv - Izraelský soud uznal bývalého prezidenta Mošeho Kacava vinným z dvojího znásilnění a ze sexuálního obtěžování. Hrozí mu až šestnáctiletý trest vězení.

Podle agentury AP činí minimální sazba čtyři roky odnětí svobody. O výši trestu se má rozhodnout ještě dnes. Kacav je vůbec nejvyšší izraelský politik, který se dostal k soudu za sexuální delikty.

Čtvrtečním soudním výrokem končí více než čtyřleté šetření a soudní řízení.

Pětašedesátiletého Kacava obvinily z obtěžování a znásilnění tři zaměstnankyně prezidentského úřadu a ministerstva cestovního ruchu, které politik řídil v letech 1996 až 1999.

Svědectví bylo plné lží

Ze znásilnění ho obvinila někdejší zaměstnankyně ministerstva cestovního ruchu identifikovaná u soudu jako A. "Čin se stal v kanceláři obžalovaného. ´A´ jasně vyjádřila nesouhlas. To není obtěžování, to je znásilnění," řekl soudce.

To, že se dotyčná obrátila na soud až po letech, prý neznamená, že lže. "´A´ je čestná osoba a mluví pravdu. Kacavovo svědectví bylo plné lží," sdělil soudce.

Ze sexuálního obtěžování Kacava obvinily ženy identifikované jako H a L, které pracovaly v prezidentské rezidenci. H později svou výpověď sice změnila, ale její otec řekl, že se jednou vrátila ze služby rozrušená z prezidentova chování. Kacavovi synové u soudu volali: "To není pravda!"

Prezident nemá alibi

Soudci se shodli, že žena A svá obvinění podložila důkazy, zatímco bývalý prezident nemá pro dobu činu alibi ani svědky, kteří by obvinění vyvrátili. Kacav prý navíc všechny tři ženy přinutil, aby mu napsaly zamilované dopisy, čímž chtěl získat podklad svého tvrzení, že nešlo o znásilnění a o akty odporující vůli dotyčných.

Prezidenta Kacava doprovodila před média jeho manželka Gila.
Prezidenta Kacava doprovodila před média jeho manželka Gila. | Foto: Reuters

Obžaloba proti Kacavovi obsahovala dva případy znásilnění, dva případy neslušného chování, přičemž při jednom z nich použil násilí, dva případy sexuálního obtěžování, jeden zastrašování svědka a jeden případ maření spravedlnosti.

Znásilněná žena pracovala na ministerstvu cestovního ruchu, zbylé dvě s ním spolupracovaly v letech 2000 až 2007, kdy zastával prezidentský úřad.

Soud dnes Kacava zprostil viny v jediném případu obžaloby, a to v obvinění ze zastrašování svědka.

Kacav kvůli této kauze rezignoval v roce 2007 a odmítl nabídku předběžné dohody se soudcem, která mu umožňovala přiznat se k méně závažným obviněním a zajistit si tím jen podmínečný trest. Kacav ale zvolil proces a tvrdil, že dokáže svou nevinu.

Šance při odvolání jsou "nulové"

Obžalován byl loni v březnu. Proti dnešnímu rozsudku se může odvolat, ale podle právního odborníka Nošeho Negbiho, který odpovídal v izraelském rozhlase, jsou jeho šance v odvolacím řízení "nulové".

Moše Kacav při svém projevu: Jde o falešná obvinění.
Moše Kacav při svém projevu: Jde o falešná obvinění. | Foto: Reuters

Kacav se narodil v Íránu a jeho rodina do Izraele imigrovala v roce 1951. Byl symbolem vzestupu člověka z imigrantských kruhů, které si stěžují na znevýhodňování.

Ve 24 letech se stal nejmladším starostou v Izraeli, když řídil radnici v obci Kirjat Malachi. Od 32 let byl členem parlamentu, jako člen pravicové strany Likud zastával nejrůznější funkce v kabinetu. V prezidentských volbách v roce 2000 překvapivě porazil veterána izraelské politiky Šimona Perese, který po něm úřad převzal v roce 2007.

Funkce prezidenta je v Izraeli především formální, ale prezident je považován tradičně za záruku příkladné morálky a národní jednoty.

 

Právě se děje

Další zprávy