Saúdská Arábie zakázala Facebook. Na několik hodin

Martin Novák Martin Novák
15. 11. 2010 13:43
Úřady nejprve přístup k sociální síti zablokovaly, pak bez vysvětlení znovu povolily.
Foto: Reuters

Rijád - Bylo jen otázkou času, kdy po blokování některých internetových stránek či serveru YouTube přijde v některých zemích na řadu také zákaz Facebooku.

Volný kontakt mezi mnoha lidmi v některých zemích vládci nevidí rádi.

Saúdská Arábie v neděli oznámila, že Facebook neodpovídá morálním hodnotám tamní společnosti a proto se úřady rozhodly sociální síť zablokovat.

Zákaz ovšem překvapivě netrval ani celý den. Po několika hodinách byl Facebook znovu ze Saúdské Arábie zpřístupněn. K tomu už vláda žádné oznámení nevydala.

Pracovník saúdské Komise pro komunikační a informační technologie sdělil agentuře AP, že zákaz má dočasný charakter. Překvapivě však blokování trvalo velmi krátkou dobu. Důvod kratičkého zákazu není jasný.

Tržiště v saúdskoarabské Džiddě.
Tržiště v saúdskoarabské Džiddě. | Foto: Reuters

Saúdská Arábie je konzervativní muslimskou zemí, kde mají islámští duchovní velký vliv. Oficiálně například nesmí docházet je kontaktům mezi muži a ženami, kteří nejsou příbuzní, i když v praxi toto nařízení už moc nefunguje.

V zemi byly například dlouho zakázány i kina, až před třemi lety jich několik zahájilo omezený provoz.

K blokování Facebooku už letos na omezenou dobu přistoupily i Pákistán a Bangladéš. Důvodem byla existence skupiny uživatelů, popularizujících karikatury proroka Mohameda.

Kvůli stejné věci Pákistán také už několikrát blokoval server YouTube.

Indie má zase problém s Googlem, respektive jeho projektem Google Street View. Vyšetřovatelé tvrdí, že této služby využili teroristé, kteří v roce 2008 zaútočili na luxusní hotel v Bombaji.

Čínský režim blokuje mnoho internetových adres, kde se vyskytují slova jako Tibet, lidská práva či komunismus.

 

Právě se děje

Další zprávy