Při přepadení kostela si teroristé stoupli mezi děti

Martin Novák Martin Novák
1. 11. 2010 11:05
Irácké zásahové jednotce se podařilo osvobodit v Bagdádu jen zhruba polovinu rukojmích
Irácký minsitr obrany hovoří před kostelem po skončení operace na osvobození rukojmích.
Irácký minsitr obrany hovoří před kostelem po skončení operace na osvobození rukojmích. | Foto: Reuters

* Ozbrojenci Al-Káidy zaútočili na burzu, pak na kostel * Zajali přes 100 věřících, téměř polovina z nich zahynula * V posledních letech kvůli násilí křesťané Irák opouštějí

Bagdád - Teror a násilí se podepisují pod nenápadný exodus, jehož svědkem je Irák.

Tamní křesťanská komunita, která ještě před několika lety čítala téměř milion lidí a tvořila přes tři procenta obyvatel země, se rychle zmenšuje.

Kvůli hrozbám fanatických islamistů, vraždám, loupežným přepadením a vůbec nejisté budoucnosti desetitisíce vyznavačů Krista Irák opouštějí. I papež Benedikt XVI. nedávno vyjádřil obavu, že tradiční irácká křesťanská komunita zaniká.

Odchod dalších rodin pravděpodobně uspíší nedělní masakr v kostele v centru Bagdádu. Ve čtvrti Karradá, která se nachází ve středu města na pravém břehu řeky Tigris.

Do nechráněného kostela pronikli teroristé v době mše. V budově, která patří ke známým dominantám Bagdádu díky velmi netradičnímu architektonickému řešení, bylo v tu chvíli přes 120 lidí.

Teroristé z organizace Islámský stát v Iráku, která se hlásí k Al-Káidě, zastřelili kněze a věřící zajali jako rukojmí. Podle prvních informací požadovali, aby odsouzení nebo zadržovaní členové Al-Káidy byli propuštění z věznic v Iráku a Egyptě.

Pak zveřejnili na internetu, že žádají propuštění dvou egyptských křesťanek, které údajně přestoupily na islám, ale jsou proti své vůli zadržovány v klášteře.

Přepadený kostel.
Přepadený kostel. | Foto: Reuters

Vyjednávali s policií mobilem, ale po několika hodinách rozhodla irácká vláda zaútočit. Výsledkem je 52 mrtvých, z toho deset policistů a sedm teroristů.

Podle policistů a vojáků byla záchranná operace složitá, protože ozbrojenci si stoupli se zbraněmi a pásy s výbušninami připevněnými na těle mezi děti.

Většinu obětí z řad rukojmí zřejmě způsobily exploze bomb, které měli teroristé připevněni k tělu. Explodovalo také několik granátů. Není jasné, zda někoho zastřelili zasahující policisté a vojáci.

Policie na základě akcentu, kterým ozbrojenci mluvili, tvrdí, že nešlo o Iráčany, ale o Araby z jiných zemí.

Skupinka Al-Káidy původně zaútočila na nedalekou budovu irácké burzy. Zastřelila několik příslušníků ostrahy, ale dovnitř se nedostala. Pak se teroristé uchýlili do kostela.

Křesťané v některých islámských zemích
Autor fotografie: Martin Novák

Křesťané v některých islámských zemích

  • Izrael a Záp. břeh Jordánu - 200 tisíc
  • Jordánsko - 150 tisíc
  • Irák - 900 tisíc (od roku 2003 jich ubývá)
  • Turecko - 85 tisíc
  • Írán - 130 tisíc
  • Libanon - 1,5 milionu
  • Sýrie - 850 tisíc
  • Egypt - 8 milionů
  • Pákistán - 2,8 milionu

Irácká vláda vyjádřila soustrast pozůstalým, ministr obrany Abdal Kásim Džásim osobně kondoloval v Bagdádu Emmanuelovi III, patriarchovi Chaldejské katolické církve

Většina iráckých věřících se hlásí k Chaldejské katolické církvi. Ta patří ke starobylým východním církvím, později ale uznala papeže jako svoji formální hlavu. Ponechala si však původní podobu bohoslužeb a rituálů.

Papež Benedikt XVI. zrovna na začátku října svolal do Vatikánu dvoutýdenní Synod biskupů, který se zabýval situací křesťanů na Blízkém východě.

Z Iráku po roce 2003 odešla podle odhadů téměř polovina z původního počtu téměř 900 tisíc křesťanů.

Případ násilí extremistů vůči křesťanům není v Iráku první. Před kostely už se odehrálo několik pumových útoků, před dvěma lety komando Al-Káidy uneslo a zavraždilo v Mosulu arcibiskupa Chaldejské katolické církve Paulose Farádže Rahha.

 

Právě se děje

Další zprávy